Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Јунска киша добро дошла
ВРЕМЕ И УСЕВИ

Јунска киша добро дошла

Киша, која у Мачви пада готово сваког дана и добро је натопила зекљу, добро је дошла усевима. У томе се слажу сви овдашњи агрономи али и пољопривредници, истичући да је земљиште дуго времена било суво, будући да су зимус изостали снегови.
Примера ради, каже Аврам Гишић из Мачванског Белотића који у свом дворишту педантно води евиденцију, колико је у одређеном периоду пало воде по квадратном метру, тврди да је протеклог понедељка, само у атару овог села, за два сата, после подне пало 29 литара воде по квадратном метру.
Све у свему земљиште је добро натопљено и то погодује свим засејаним биљкама. Стручњаци упозоравају да је с повећањем влаге и топлоте дошло и до појаве различитих болести и корова те је неопходна заштита усева.
- Морао сам да штитим пшеницу од инсеката, без обзира што је високо “одскочила” и за неколико недеља треба да почне жетва. Плашим се да паразити у овој последњој фази, наливања зрна и сазревања не би нанели веће оштећење усеву који је узгред буди речено у веома добром стању, каже Драган Дрмановић из Богатића.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa