Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Киша зауставила радове
ПОЧЕТАК ЖЕТВЕ У МАЧВИ

Киша зауставила радове

Ратари пожурили да што пре сместе зрно на сигурно али их у томе омела киша. Драган Дрмановић из Богатића каже да се политика “крени-стани” никада није исплатила. Неизвесност око рентабилности производње,највише “мучи” ратаре
Појединци, као искусни ратар Живан Мартиновић из Богатића кажу да производња пшенице никад није била превише рентабилна. Шта више, по његовим речима ратари су на овој култури ретко успевали да “покрију” трошкове. Ипак, пшеница је, и ове године, примера ради само у општини Богатић заузела око 4.000 хектара, а на ширем простору Шапца чак 19.000 хектара. Стручњаци тврде да ће производња у целој држави бити довољна за домаће потребе, а више од половине остаће и за извоз. И ситуација око пандемије корона вируса, потврдила је чињеницу да је што се брашна тиче макро-економска стабилност земље на завидном нивоу, јер је овог, једног од најзначајнијих животних артикала довољно за домаће потребе, а значајан део је и извезен.
Драган Дрмановић из Богатића, наглашава да се тактика крени-стани, никада није исплатила, али без обзира на то време је диктира и произвођачи су приморани да се тако понашају.
- Колико је киша негативно деловала и обуставила жетву раних сорти јечма и
пшенице, толико је раније добро дошла, ради освежења усева и прописног наливања зрна. Подсетимо се с тим у вези да је зима била блага и без снега, те је
земљиште било прилично исушено, каже агроном Младен Игњатовић из Клења, напомиињући да ове године треба очекивати просечно добар принос хлебног жита и посебно квалитетан род.
С друге стране жетеоци са којима смо разговарали у први план истичу неизвесност око цене овогодишњег рода. Ни то није некаква новина у односу на прошле године. Цена се увек
формирала током жетве и тешко да је могла да врати наша улагања. Али свеједно произвођачи мање више сеју пшеницу, најчешће због плодореда, каже Драгорад Мисојчић Лукарић из Шеварица.
Незахвалне су прогиозе, али наши саговорници, готово углас кажу да, имајући у виду уложено, свака цена од 20 динара по килограму једва “покрива” трошкове. Напомињу да су при самом крају вегетације морали да штите усев од најезде штеточина, првенствено због претеране влаге, што је додатно поскупелопроизводњу.
- Није ми било мило да трактором газим високо изниклу пшеницу, али плашим се да би без примене ове мере заштите принос био знатно мањи и неквалитетнији, каже угледни произвођач Милан Поповић из Мачванског Метковића.
Без обзира на све ратари ће нема сумње искористити сваки период лепог времена да зрно што пре сместе на сигурно. О даљем току одлучиваће по сопственом нахођењу.
Неопходне жетвене механизације, без обзира што је застарела и треба је обновити у Мачви има довољно за брзо и квалитетно обављање овог важног посла. Жетеоци се надају да ће им и потребно време бити савезник.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa