Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Ода Пјеру
Изложба цртежа у Културном центру

Ода Пјеру

Живот је као цртеж. Компликован, једноставан, црно-бели, а најчешће сив. Спој је кривудавих линија, испрекиданих, обележених тачкицама среће, туге, сенкама прошлости и бојама наде будућности. Цртеж је ода животу, уметности, стваралаштву и исконској вери у лепоту космоса, света и чистоти душе малобројних, али вредних занесењака
Овогодишња селекција 27. изложбе цртежа у организацији Културног центра представља актуелност различитих цртачких форми и поетика 41 аутора, домаће ликовне сцене са примесом глобалних и актуелних уметничко-истраживачких токова сублимирајући различита тематска подручја, идентитете, простор - време, осећања и приступе.
Нит која их повезује свакако је аутентичност, лични доживљај стваралаштва у савременом добу. Стручни жири у саставу: историчари уметности и музејски саветник Татјана Марковић, историчар уметности и виши кустос Соња Петровић Јагић, и др Драган Марковић Маркус одабрао је 45 експоната за галеријску поставку.
-Ни експресионизам дигиталног света није умањио радост стварања и експериментисања цртежом, једном од најстаријих творевина освешћења човека као стваралачког бића. Уметници посвећено улажу време, вештину и бригу да искораче из традиционалног приступа цртежу као припремном раду, идеји неког уметничког дела, стварајући их као самосталне, аутохтоне целине - рекао је др Драган Марковић Маркус о традиционалној изложби цртежа.
Жири је једногласно одлучио да овогодишњи лауреат буде Александра Дада Томић, мастер графике из Шапца, за рад „Ода Пјеру“.
- Када одрастемо престанемо да примећујемо свет око себе, да се радујемо, изненађујемо. Пролазимо поред ствари, људи, предмета, и не видимо их. Уз сина који је наклоњен природи и природним наукама поново сам почела да сагледавам све чари нашег окружења, и да се радујем. У нашем дворишту расте магнолија на коју нисам обраћала пажњу док ми син није указао на занимљиву чињеницу да дрво датира још из праисторије. Од тада се трудим да будем свеснија лепоте свега што нас окружује. А Ода Пјеру је управо ода природи, магнолији. Наиме, чаробно дрво је добило име по француском ботаничару Пјеру магнолију - појаснила је Дада.
У образложењу признања наводи се да награђени цртеж „одише“ свежином, разиграношћу и доноси истраживачки елемент. Суштински осликава ауторкину уметничку слободу и посвећеност стварању, те иако формално експресивног проседе а на специфичан начин гради вишеслојну форму пријатну за око и ум.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa