Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Револуција фитнеса у Шапцу
КЕТИН КУТАК ЗА ЗАДРАВЉЕ

Револуција фитнеса у Шапцу

Бити фит уопштено говорећи не означава само тренутно стање наше физичке кондиције. Бити фит значи добро се осећати у сопственом телу и бити задовољан собом
Ретко када добијеш прилику за добре ствари, а да тренираш и да се здраво храниш, можеш свакога дана. Искористи то. У Шапцу су ти на располагању бесплатни тренинзи, држи их фитнес инструкторка Мира Стојановић. За „Глас Подриња“ она нас прецизно упознаје са својим пројектом, али и упућује у тајне здравог живота.
Који је циљ пројекта и о чему се заправо ради?

-Циљ пројекта “Револуција фитнесса” јесте да што већем броју људи приближим значај физичке активности, здраве исхране и здравијих животних навика. Огроман број људи нема уопште физичку активност, а када је немају дужи времески период теже је започињу. Но, од некуд треба да се почне и ово је мој начин да почетак буде што безболнији.
Колико је довљно физичке актиности у једном дану да би се добро осећали?

-На Западу је потпуно уобичајено да људи чак у току радног времена имају 15 до 30 минута лагане физичке активности. Светска Здравствена Организација прогласила је недовољно кретање за највећи ризик по људско здравље, а много седења слика је савременог начина живота. Покрет је природан, најделотворнији лек за нормално функционисање организма. Само 30 минута активности поред тога сто јача срце и кости битно доприноси и регулацији шећера у крви, уравнотежује крвни притисак и јача ментално здравље и концентрацију... Сигурна сам да свако ко жели може да одвоји пола сата да учини нешто добро за себе, своје здравље и изглед!

Искусна инструкторка је мислила на све, па су тренинзи прилагођени сваком узрасту. Довољна је само добра воља нису потребни рекизити.
Шта можемо очекивати од самог пројекта, као и шта можемо научити?
-Пре свега очекујте једно добро позитивно дружење, рекреативну физичку активност, пуно корисних савета о здравој исхрани, а све у циљу усвајања здравијих животних навика.
Тренинге организујем сваке суботе на Старом граду, бесплатни су, отвореног типа, прилагођени свим нивоима физичке активности, људима млађе или старије доби. Позивам све који желе да нам се придруже, посебно оне који до сад нису имали редовне физичке активности!
Први тренинг је одржан 6. јуна, присуствовало је доста вежбача свих животних доби, као и деце и старијих.
Како је Стојановићева навела, поред тренирања научићете и нешто о здравој исхрани. Управо питање здравих оброка је оно на које сви знамо одговор, али га често гурамо од себе, па због тога није на одмет што чешће причати о истом.
-Здрава избалансирана исхрана и физичка активност су јако битне за сваког појединца који жели да има здраве животне навике. Веома је важно да нам тренинг и припрема здравијих оброка не представљају мучење, већ нешто за шта се вреди потрудити, што са мало воље можемо да поправимо и тиме позитивно утичемо на све аспекте наших живота. Уз мале промене животних навика можемо знатно поправити наш изглед и опште здравље нашег организма-објашњава Мира.
Свака жена, а тако и мушкарац, жели да буду затегнути и лепи, али како кренути ка том путу, како се мотивисати и покренути? Шта заправо значи “бити фит”?
- Извори мотивације су индивидуална ствар и свако треба да је пронађе за себе. Некоме је мотивација да изгледа добро у омиљеним фармерицама, некоме боље здравље, за мене је и онај добар осећај после тренинга. Бити фит уопштено говорећи не означава само тренутно стање наше физичке кондиције. Бити фит значи добро се осећати у сопственом телу и бити задовољан собом. Свакодневно кретање, вежбање бар три пута недељно, провођење што више времена у природи, правилна, здрава избалансирана исхрана, гледање на здрав живот као на нешто што вас увесељава и због чега се осећате добро, а не као на казну, или нешто што морате одрадити како би умањили штетност лоших навика. То је по мени поента фитнеса! Баш зато сам се одлучила да покренем програм “Револуције фитнесса”, како би људима што више олакшала да направе први корак и покрену се.
Годинама у назад, дијете су популарне како код нас тако и у другим земљама. Када прочитамо да за недељу дана можемо скинути 10 килограма то је веома примамљиво. За шта се определити, ако не за дијету?
-Велики сам противник дијета, изгладњивања, прескакања оброка, ... Правилна избалансирана исхрана подразумева трајно увођење позитивних навика. Не постоји дијета коју можемо имати неко време, постићи жељене резултате па се вратити на стару исхрану и очекивати да ће резултати остати. Дакле, најједноставније говорећи, јести редовно и што разноврсније, од 3 до 5 оброка (3 оброка и 2 ужине), не преједати се, избегавати сокове, слаткише, брзу храну,грицкалице и све производе који садрже доста адитива, појачивача укуса и заслађиваца. Уз то колико је могуће испостовати и правилан однос макро и микронутријената, имати адекватан унос калорија и успех је загарантован. Наравно да данас свакоме од нас није лако да се увек здраво храни и да ће понекад појести нешто што није здраво, важно је само бити умерен и ватити се на прави пут без много осуде.

ТРЕНИНГ У ДОБА КОРОНЕ
Неки су ванредно стање искористили да и вежбали, сада кад је технологија толико напредовала можемо све. Како су тренирали Мира и њена екипа?
-За време ванредног стања сви смо се трудили да колико је могуће извучемо најбоље из целе ситуације. Три пута недељно имали смо онлине тренинге и тако остали у доброј форми и по повратку у салу.
Кети Симић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa