Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Убрзано повећање броја заражених
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ШАПЦУ ЗАБРИЊАВАЈУЋА

Убрзано повећање броја заражених

На територији града Шапца, до закључења овог броја, број заражених корона вирусом у убрзаном расту. Међу оболелима су највише млади од 20 до 40 година
Током протеклих десетак дана у Ковид амбуланти дошло је до повећања броја заражених, чак дупло. Са тегобама се 20. јуна јавило 13 пацијената, да би током недеље тај број растао са 24 на 44, а од 25. јуна чак на 94. У понедељак је забележен највећи број, 116 случајева. Од 20. до 29. јуна прегледано је укупно 609 пацијената, а тестирано (ПЦР тестом) 97. Тестирање се обавља у складу са бројем тестова који се добијају од Завода за јавно здравље Шабац.
Углавном код свих особа је присутна повишена температура, кашаљ и бол у грлу. Продужено је радно време Ковид амбуланте од 7 до 20 часова, сваки радни дан, и викендом од 8 до 18 сати. Такав потез уследио је по налогу Министарства здравља. Међу оболелима су највише млади од 20 до 40 година и према њима се спроводе сви алгоритми који су добијени од Института за јавно здравље и Кризног штаба Владе Републике Србије.

Лакши случајеви на кућном лечењу
-Обавља се клинички преглед, мерење телесне температуре, контролише крвна слика и одређује сатурација кисеоника. Потом се процењује дисајна функција. На основу тога лекар утврђује да ли се ради о лакшем случају, средње тешком или тешком. Оболели се упућује у Општу болницу на сликање плућа. Уколико код пацијента дође до позитивног резултата, он се одмах хоспитализује, остаје на грудном или инфективном одељењу. Сви лакши случајеви се упућују у кућну изолацију на 14 дана, а по истеку иду поново на тестирање. Исто важи и за контакте Ковид-19 позитивних. Изузетак је једино што се они не тестирају без симптома - каже директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.
Алгоритам по ком је раније функционисала кућна изолација је промењен. Раније су сви лакши случајеви транспортовани у привремене болнице на Сајам или у Специјалну болницу за рехабилитацију Бања Ковиљача. Сада се они упућују у кућну изолацију. Она подразумева да се пацијент код кога је потврђен позитиван резултат изолује наредних 14 дана.

Само поштовање мера успорава заразу
Докторка Станковић је апеловала на све грађане да се стриктно придржавају мера, буду у посебној просторији, носе заштитну маску, да укућани буду изоловани у посебним просторијама, да се дезинфикују браве и често обавља дезинфекција руку.
-Сигурна сам да свака кућа има и старијих становника који су највише ризични као и хроничари. Сада су видљиви сви ефекти дружења и окупљања протекле две недеље- истакла је прошлог уторка на конференцији за штампу др Јасмина Станковић и додала да постоје три улаза у Ковид амбуланту.
-Кроз главни улазе пацијенти са тегобама и пролазе дезинфекциони тунел. На други улаз Службе хитне медицинске помоћи улазе пацијенти који немају тегобе, али им треба тестирање због заказаних операција и дијагностичких процедура, тако да су одвојени. Сада ради шест уместо четири лекара. Замолила бих све пацијенте за стрпљење, сви ће бити прегледани - објашњава др Станковић.

Озбиљно, али без панике
Све у свему нема разлога за панику, али је ситуација крајње озбиљна.
-Важно је истаћи да је скок броја лица која су се јавила у Ковид амбуланту, последњих десетак дана већи 10 пута. Због тога смо са Домом здравља, испред Ковид амбуланте поставили шатор (столове и столице) како би људи могли да сачекају свој ред. Апелујем да се организација рада у Дому здравља прилагоди томе да грађани што мање времена проведу напољу по овим врућинама. Ситуација је забрињавајућа. Треба да водимо више рачуна шта ће се дешавати наредних дана. Овог тренутка 70 лица чека тестирање. Сви остали су послати кући уз сумњу да су заражени корона вирусом. Ми смо као град, на седници тима за ванредне ситуације понудили новчану помоћ за куповину додатних тестове и свега што је потребно. Два теста дневно нажалост нису довољна- констатовао је овом приликом градоначелник Шапца и комадант Кризног штаба Небојша Зеленовић.
-Понудили смо и Дому здравља да преко Завода за јавно здравље уђе у појединачну набавку тестова на тржишту. Јако је важно да грађани буду правовремено обавештени, и добију потпуну информацију да би знали како да се понашају. И поред тога, што смо добили добру вест да су скоро сви опремљени и имају све што им је потребно за рад у овим околностима наша понуда остаје. Додатно је остала набавка нових скафандера, чиме ћемо се бавити у наредних дана- поручио је Зеленовић и апеловао на родитеље, ученике и наставнике да носе заштитне маске и да се суздржавају од било каквих сувишних контаката.
- То су све ризична понашања која могу да доведу до погоршања ове ситуације- изјављује градоначелник Шапца.

Враћене мере од марта
Начелник Градске управе Милан Васић је овом приликом истакао да су практично враћене мере које су примењиване у марту и априлу. На 11 локација су постављени канистери са натријум-хипохлоритом. Он је позвао све суграђане да искористе ова доступна средства. У току је подела натријум- хипохлорита привредницима, како би могли да изврше дезинфекцију својих радних простора. Васић је позвао председнике стамбених заједница како би их упознао са мером враћања дезинфекције стамбених улаза и заједничких површина.

Обавештење
У Улици Јанка Веселиновића Комунална полиција обавља поделу средстава за дезинфекцију, а сви заинтересовани се могу јавити на контакт телефон 015/345-700.
Штабу за ванредне ситуације у Шапцу поново је установио меру обавезног ношења заштитних маски у затвореном простору, а то се посебно односи на банке, поште, финансијске организације, трговине и јавне инстируције. Већ је почео надзор од стране Одељења за инспекцијске и комунално послове и Одељења комуналне полиције, а тиче се контроле ношења маски, што ће у наредном периоду бити појачано. Могуће је и увођење нових мера, о чему ће грађани бити правовремено обавештени.
М.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa