Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
ОДГОВОРНО, БЕЗ ПАНИКЕ
ДР ЈАСМИНА СТАНКОВИЋ: БРОЈ НОВООБОЛЕЛИХ ЈЕ У ПОРАСТУ, АЛИ СА ЛАКШОМ КЛИНИЧКОМ СЛИКОМ

ОДГОВОРНО, БЕЗ ПАНИКЕ

Почетком протекле недеље, имали смо између 20 и 40 пацијената са симптомима суспектним на Ковид-19, тај број удвостручио средином недеље, да бисмо током викенда имали од 70 до 90 пацијената. Број позитивних случајева повећан је због недисциплинованог понашања наших суграђана. Апелујемо да обавезно ношење маски у затвореном простору и јавном превозу, поштовање физичке дистанце најмање један метар и избегавање великих окупљања. Ми ћемо повећати број здравствених радника у Ковид амбуланти
„Како смо се надали, добро смо се удали“, чивијашки се коментарисало на искрају првог пика првог таласа Ковида-19. Но, протекла седмица непријатно је изненадила Шапчане. Разговарали смо са др Јасмином Станковић, директорком Дома здравља „Др Драга Љочић“.
Од средине протекле седмице, константно расте број новоболелих у Мачванском округу. Да ли је ситуација алармантна?
- Требало би да се понашамо одговорно, али да не паничимо. Чињеница је да расте број новооболелих случајева од Ковида-19, али то су, углавном, лакши случајеви. Према инструкцијама Министарства здравља, уведено је ново радно време у Ковид амбулантама - од 07 до 20 радним данима, а викендом од 08 до 18 часова. Почетком протекле недеље, имали смо између 20 и 40 пацијената са симптомима суспектним на Ковид-19, тај број удвостручио средином недеље, да бисмо током викенда имали од 70 до 90 пацијената са повешеном температуром, кашљем, гушобољом, губитком чула укуса и мириса.
Зашто је дошло до наглог пораста броја новооболелих у другом пику првог таласа?
- Број позитивних случајева повећан је због недисциплинованог понашања наших суграђана који нису носили маске и поштовали физичке дистанцу од једног метра. Ситуацију су погоршала масовна окупљања као што су прославе матуре, пунолетства, боравак у кафићима и ресторанима... Наше препоруке су да се обавезно носе маске у затвореном простору и јавном превозу, да се поштује физичка дистанца најмање један метар и да се избегавају велика окупљања. Апелујемо на наше суграђане да поштују мере заштите како бисмо у наредном периоду смањили број новооболелих. Ми ћемо повећати број здравствених радника у Ковид амбуланти како би наши пацијенти што пре били збринути.
Каква је процедура у Ковид амбуланти?
- На основу клиничког прегледа, мерења телесне температуре, анализе крвне слике и сатурације кисеоника, лекар шаље пацијента на снимање плућа. Уколико се испостави да има упалу, биће хоспитализован у Општу болницу Шабац. Уколико нема, враћа се код лекара који ће урадити ПСР тест (брис грла). Ако је резултат теста позитиван, а лекар процени да се ради о лакшој клиничкој слици, упутиће пацијента у кућну изолацију 14 дана. Након две недеље, пацијент мора да понови тест. Кућна изолација подразумева да пацијент буде у посебној просторији, изолован од осталих укућана, да не прима пријатеље и рођаке у кућне посете, да поштује мере самоизолације и носи маску. Такође, укућани морају да буду у кућној изолацији зато што се, по новом алгоритму, контакти позитивних особа не тестирају ПСР тестовима.
Које су индикације за ПСР тестирање?
- Најпре су то пацијенти који имају тегобе суспектне на Ковид-19, а имали су контакт са позитивном особом. Пацијентима који нису имали близак контакт са позитивном особом, али дужи од 15 минута, најпре се уради серолошко тестирање. Уколико поседују IgM антитела, то је такође индикација за ПСР тестирање. Трећа је смештај у домове за старе, или неки други колективни смештај.
Суграђани се жале да нема довољно ПСР тестова?
- ПСР тестове добијамо од Завода за јавно здравље, а они од лабораторије Клиничког центра Ватрено око, који раде анализе и шаљу нам резултате тестова 48 сати након узорковања. Дакле, онолико тестова колико добијемо, толико пацијента тестирамо. Уколико се процени да је пацијенту потребно ПСР тестирање, а тог дана немамо довољно тестова, ставимо га на списак и позивамо сутрадан. Пацијенте са лакшом клиничком сликом упућемо на кућну изолацију и саветујемо му да, уколико дође до погоршања тегоба, поново дође на преглед у Ковид амбуланту. Подсећам, то је отежано дисање, кратак дах, пораст телесне температуре.
Каква је процедура са пацијентима који имају заказану операцију и дијагностичке процедуре?
- Брза, серолошка тестирања потребна су због одласка на хоспитализацију, или дијагностичке процедуре као што су бронхоскопија, гастроскопија и друге дијагностичке интервенције. Дакле, они пацијенти којима су потребни тестови због операција и дијагностичких процедура, тестирају се брзим серолошким тестовима на IgM i IgG антитела и то најдуже 48 сати пре хоспитализације. Серолошки тестови подразумевају анализу крви. Уколико пацијент поседује IgM антитела, то значи да да је у питању тренутна инфекција – тај пацијент је сумњив на Ковид-19. Јако је важно да такав пацијент има другачији третман у односу на пацијента који има IgG антитела, што значи да је већ прележао Ковид-19 и да више није инфективан. Ако је тест негативан, пацијент може да иде у болницу. Уколико не поседује поменута антитела, то значи да није инфективан и да може да иде на интервенцију.
Каква је процедура са хитним случајевима?
- Ургентни пацијент је хитан и нема времена за Ковид амбуланту, мора брзо да се реагује. Ови пацијенти иду на Ургентни пријем, где им се раде брзи серолошки тестови, који дају резултате после 20 минута. Сви остали заказују преглед код изабраног лекара, тамо где им је картотека. Ако је изабрани лекар у Ковид амбуланти, примиће га други лекар без обзира да ли је у питању контролни или први преглед, редовна терапија и остале здравствене услуге. Лекари из Треће премештени су у Другу и Четврту здравствену амбуланту.

ДВЕ ЗОНЕ КОВИД АМБУЛАНТЕ
Пацијенти са суспектим тегобама улазе на главни улаз Ковид амбуланте, а они којима је потребно серолошко тестирање иду у двориште и пролазе поред улаза Службе хитне медицинске помоћи. Постоји коридор означен жутим тракама који их води до улаза у простор Ковид амбуланте, који је затворен и изолован од оног где улазе пацијенти сумњиви на Ковид-19.


ПРЕГЛЕДИ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ
Запослени у Медицини рада и Служби за здравствену заштиту деце обављаће прегледе за упис деце у средње школе од 05. до 10. јула, од 07 до 20 часова. Поштоваће се све противепидемијске мере које подразумевају заштитне маске и физичку дистанцу. Цена прегледа је 1.500 динара.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa