Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Место где идеје живе
Научни клуб Шабац

Место где идеје живе

Дебате, изложбе, конференције, предавања, презентације, пројекције, радионице, семинари на којима се дискутује о темама из области науке и технологије, уз посвећеност предавача и заинтересованост деца за нова сазнања срж је Научних клубова
Научни клуб Центра за промоцију науке је простор у коме сви заинтересовани за науку и технологију имају прилику да се упознају, размењују искуства, дискутују о научним темама, проширују знања и видике.

-Кроз научни клуб смо објединили све важније догађаје из ове области. Радионице, фестивали, предавања само су део наших активности у циљу популаризације науке и њених вредности. На рад са најмлађима посебно смо поносни, као и на Зимску школцу. Едукативни садржаји су база нашег деловања, те смо је број малишана који годишње посете Парк науке више од 2000 из целокупне Србије - рекао је Бранко Филиповић директор Центра за стручно усавршавање поводом четири године постојања Научног клуба у овој установи.

-Идеја и основи циљ је да деца заволе науку, увиде да она није баук. У прилог томе говори и Ноћ истраживача која код нас траје читаву седмицу. Трудимо се да ученицима обезбедимо услове да кроз различите садржаје буду део другачијег начина стицања знања, вештина. Уз науку велику пажњу посвећујемо уметности и занатима, како би спознали лепоту стварања.
Научни клуб у Шапцу је један од 15 клубова који је отворен у Србији, са идејом да ученици који се интересују за науку прошире и развијају своје знања кроз неформално образовање и облике учења који нису свакодневно заступљени у школи.
Недавно је потписан Меморандум о сарадњи између Града Шапца, Центра за промоцију науке из Београда и Центра за стручно усавршавање Шабац где је 2016. године почео је са радом НК.
-Идеја научних клубова је да уз Београд и други градови у Србији буду део мреже. Када говоримо о парковима науке они су одличан пример како кроз експонате који су везани за школско градиво, уз ангажовање наставника може на практичним примерима да се савлада одређена наставна јединица. Наравно, у другачијем амбијенту од учионице и то је неформални део едукације, што је свакако добро за разумевање новог појма, феномена - појаснио је в. д. директор ЦПН-а др Марко Крстић уз напомену да је полазиште и исходиште свега да наука не буде доступна само уском кругу стручњака, већ саставни елемент друштва.
-Желимо да свако, без обзира чиме се бави схвати науку као нешто што може да му помогне у различитим сферама живота. Стога је наша сарадња са НК у Србији значајна. Парк у Шапцу је највећи и један од најбоље опремљених у нашој земљи, што је веома похвално.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa