Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
ЕФИКАСНИЈА БОРБА ПРОТИВ ГРАДА
АУТОМАТИЗОВАН СИСТЕМ ПРОТИВГРАДНЕ ЗАШТИТЕ

ЕФИКАСНИЈА БОРБА ПРОТИВ ГРАДА

Познаваоци прилика кажу да је аутоматизација станица у великој мери допринела бољој и благовременој реакцији у разбијању градоносних облака. Верољуб Матић, народни посланик у републичком парламенту и члан Одбора за пољопривреду био је дугогодишњи заговорник промене система заштите од града у нашој земљи, јер је још као председник општине Коцељева спознао све његове недостатке
На подручју коцељевачке општине противградну заштиту више од 25 хиљада хектара површине, од којих је скоро 19 хиљада пољопривредно земљиште, обезбеђује пет аутоматизованих лансирних станица у Коцељеви, Свилеуви, Доњем Црниљеву, Ћуковинама и Дружетићу. Надлежни истичу да је сезона одбране од града дочекана спремно те да су све станице у просеку опремљене са по 12 ракета, што се сматра оптималним бројем.
Пролеће и нестабилно време ранијих година задавали су велике муке сељацима који су за само неколико минута, због градоносних облака и неправовремене реакције противградног система, неретко остајали без своје летине. Овог пролећа, град је на срећу, обилазио подручје коцељевачке општине па је појава суградице мањих размера евидентирана у првој половини јуна.
Познаваоци прилика кажу да је аутоматизација станица у великој мери допринела бољој и благовременој реакцији у разбијању градоносних облака.
Верољуб Матић, народни посланик у републичком парламенту и члан Одбора за пољопривреду био је дугогодишњи заговорник промене система заштите од града у нашој земљи, јер је још као председник општине Коцељева спознао све његове недостатке.
–Као члан одбора за пољопривреду у два сазива скупштине учествовао сам и као носилац закона за противградну заштиту испред СНС и тај закон смо у поступку доношења вратили Влади на дораду, што се ретко дешава да владајућа већина врати својој извршној власти на дораду закон. Међутим, показало се да смо били јако исправни у свом захтеву да то урадимо. Закон је толико поправљен, да ми практично, после тих измена, нисмо имали шта да додамо и он је усвојен у скупштини. Примена тог закона довела је до аутоматизације противградне заштите на овим просторима, а касније ће уследити и у другим деловима Србије. То је подигло ефикасност за озбиљан проценат, за 30-50 посто. Командује се из радарског центра и реагује у датом моменту. Показало се као ефикасно. То је на добробит наших сељака, првенствено воћара и ратара- изјавио је Матић.


ОСИГУРАЊЕ КАО ВИД ЗАШТИТЕ
У општинској надлежној служби подсећају да је важно да пољопривредни произвођачи схвате значај осигурања својих усева, посебно што у томе, у жељи да подстакне пољопривреднике на овај вид заштите, учествује држава са 40 одсто у суфинансирању вредности премије.
–У прошлом сазиву, на задњим седницама Одбора за пољопривреду, тражио сам да се премија за осигурање пољопривредних усева од државе дотира 70 уместо досадашњих 40 посто, као што је у неким другим крајевима који су подложнији граду. И ми смо овде, с обзиром да смо близу Дрине, и да је противградна заштита слабија преко Дрине, угроженији па смо тражили да се премија повећа. То није урађено за сада али се надам да ће бити урађено на почетку овог сазива и онда ће наши грађани који се баве пољопривредом имати олакшавајућу околност и моћи ће чешће да осигуравају своје пољопривредне усеве- рекао је Верољуб Матић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa