Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Душин кутак
ФАРМАЦЕУТ ДУШИЦА НИКОЛИЋ: СЛИКА АКОНИТУМА

Душин кутак

Слика aconituma napelusa праћена је акутном узнемиреношћу, страхом од смрти или тешким оштећењем здравља. Aconitum napelus један је од најчешће преписиваних лекова зато што осећај панике прати све симптоме, као што је суви кашаљ, напад коронарне болести праћене јаким болом, грозница са наизменичном језом и дрхтавицом, варичела, циститис са јаким болом, неподношљива главобоља, несаница са страхом од ноћи, изненадна дискус хернија, директан ударац у око
Aconitum napelus је лек који се често преписује и има много лековитих својстава. У нашој народној медицини познат је под именом једић. Садржи alkaloid aconitin, који је важно хомеопатско средство у лечењу акутних стања. Узимањем анамнезе, која је слична анамнези алопатске медицине, само много детаљнија, хомeопата добија увиде да су први симптоми болести настали тако што је пацијент био изложен хладном, сувом ветру или промаји, после чега је почео лоше да се осећа. Пацијентима којима је потребно дати аконитум симптоми долазе изненада, а болест се брзо развија и може да утиче на кардиоваскуларни систем, периферни нервни систем и слузокожу. Јављају се поремећаји у циркулацији крви, бржи пулс, црвенило лица, осећај врелине и главобоља. Такође, могуће је да се јави језа, дрхтавица, наизменични осећај топлоте и хладноће, велика исцрпљеност и слабост. Пацијент је изузетно узнемирен, раздражљив, у паници због негативног исхода болести. Ово су карактеристични емоционални симптоми који нас непогрешиво могу упутити да је болеснику потребно дати аконитум. Дакле, било које обољење – прехлада, кијавица, упала грла, грип, кашаљ, бронхитис, неуралгични болови које болесник описује као неподношљиве, укоченост, ишијас, гихт, јака главобоља, несаница са страхом од ноћи, као и акутни болови у трбуху - одлично ће реаговати на аконитум.
Да би хомеопата био сигуран да је дао прави лек, мора да узме у обзир модалитете. До побољшања симптома болести долази услед боравка на свежем ваздуху, или јаким презнојавањем. Погоршање изазива лежање на болној страни ако су у питању неуралгије, боравак у затвореној просторији, музика... Најважнији симптом је емоционални, акутно настали страх од смрти, који је свако од нас бар једном осетио када је трпео неиздрживе болове, или имао високу температуру. Аконитум снажно делује и доводи до брзог опоравка.
Идеал хомеопатског лечења је да се постигне излечење једном једином дозом потенцираног лека. Важно правило је да се у акутним случајевима даје доза у кратким временским интервалима, што је чешће могуће, уколико је стање тешко. Дакле, јачину лека повећавамо фреквенцијом узимања лека. У хроничним болестима користе се јаче потенције са ређим интервалима давања. Дужина примене зависи од реакције пацијента.
Хомеопатија не тражи дијагнозе, него свеукупност симптома и лечи сваку индивидуу посебно. То је један од њених најважнијих постулата. Прави савет је - не користити туђу невољу, не доводити свесно болесника у заблуду и лечити стручно, плански и добронамерно.

КОМЕ ЈЕ ПОТРЕБАН АКОНИТУМ
Чим дође, особа почиње убрзано и гласно да говори. Често је црвена у лицу, немирна и раздражљива. Вероватно ће тражити да отворите прозор, а потом брзо да га затворите јер ће јој се смењивати осећај језе и врелине. Жалиће се да је нешто пробада, или да има неиздржљиве болове реуматског типа и све време ће причати да је животно угрожена и да то лекари не схватају. Велики, панични страх од смрти провлачиће се кроз сваку другу реченицу. Тражице воду да утоли жеђ и то што хладнију. Јако јој прија хладно пиво. Има осећај укочености, ишијас или гихт, страх од преласка улице, чекања у реду, боравка у затвореној просторији са много људи. Музика јој изазива паничне нападе, или плач, зато што је „смрт близу“, а она није пронашла адекватан лек. Зенице су јој широке на уплашеном лицу, плачљива је, има повишену тепмературу. Има осећај видовитости – „предвиђа“ да ће се њене муке брзо завршити. Лакше јој је на свежем ваздуху.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa