Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Стазама окићеним ружама Липолиста
ОДРЖАН 26. ФЕСТИВАЛ УЗ ПОШТОВАЊЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЕРА

Стазама окићеним ружама Липолиста

Организаторима било важно да не прекину нит дугу више од четврт века. Повељу пријатељства добио идејни творац Манифестације, председник Привредног савета Града Шапца Зоран Тошић. Прстен пријатељства ове године припао новинарки Маргарети Мусић, за изузетан допринос развоју Фестивала
„Воде нас мирис лета и цвећа душа чиста, стазама окићеним Ружама Липолиста“ стихови су химне Фестивала „Руже Липолиста“. Ове године премијерно ју је извео оркестар „Чивијаши“, на нешто другачијем 26. издању Фестивала. Композицијом Боре Рунића на стихове песника Томе Маринковића почела је Изложба цвећа, центрлни део манифестације.
Због епидемиолошке ситуације Фестивал није одржан у пуном капацитету. Ипак, организаторима је било важно да не прикину нит дугу више од четврт века. Уз поштовање прописаних мера гости су могли да уживају у Изложби цвећа, Базару старих и уметничких заната и концерту „Чивијаша“ Традиционално место одржавања овог дела Фестивала, двориште ОШ „Војвода Степа“ пружило је и могућност да се у сваком тренутку зна колико је посетилаца на Изложби цвећа, како не би дошло до кршења мера и угрожавања безбедности.
Изузетне ситуације захтевају и изузетне одлуке. Тако ове године нису бирани најбољи у категоријама расадника и аранжмана. Победници су сви и захвалницу је добио свако ко је током ових година допринео трајању Фестивала и томе да се име Липолиста пронесе далеко изван граница Србије.
Две посебне награде, ипак, су уручене. Повељу пријатељства добио је идејни творац Манифестације, председник Привредног савета Града Шапца Зоран Тошић. Признања које се додељује за допринос и помоћ афирмацији Фестивала и Липолиста установљено је пре три године. Прву повељу је добио песник Томислав Маринковић, прошле године то је био композитор Бора Рунић. Повељу Организациони одбор манифестације додљеује за свеукупни допринос унапређедњу Фестивала и промоцији Липолиста.
-Велика је част бити у реду са таквим величинама као што су песник Тома Маринковић и композитор Бора Рунић. Ја јесам један од идејних товраца Фестивала „Руже Липолиста“. Међутим то би била само идеја да није било сјајних домаћина, Липолиштана, који су ту идеју прихватили и реализовали. Захваљујући њима овај Фестивал траје толико година и надам се да ће трајати још дуго у наредним годинама, рекао је Зоран Тошић.
Прстен пријатељства, последњих година познат као „Драгославин прстен пријатељства“, дарује Милан Маринковић у сећање на мајку. Ове године припао је новинарки Маргарети Мусић, за изузетан допринос развоју Фестивала.
-Део сам овог Фестивала већ деценију и по. Ова награда ми је важна због тога што све што радим ових 15-ак година за Фестивал и Липолист радим из дубоке и искрене љубави. Верујем да само из љубави настају лепе, велике и трајне ствари. Верујем да је истински благослов када радите оно што волите и у шта верујете. Прстен је код нас симбол љубави, повезаности и припадности. Овај који носи име жене великог срца мене додатно обавезује да радим више, да волим више, верујући у снагу добра и љубави. Искрено верујем у то да је прстохват доброте и љубави права мера најбољег зачина за нераскидиве везе које чине да сам ја у Липолисту међу својима- истакла је Маргарета Мусић.
Прстен је прошле године понела архитекта Милка Крстивојевић, а међу ранијим добитницима су биле новинарка Џоан МекКвин Митрић, кошаркашица Наташа Ковачевић, глумица Рада Ђуричин...
-Изузетно ми је задовољство да ово признање уручим особи са којом сам 15-ак година заједно у креативном тиму. На овим стазама „Ружа Липолиста“ остали су њени трагови. Пише „За изузетан допринос, креативност итд. Она је заиста креирала доста тога, али она је посебна по томе што не само да креира, него и искроји и сашије, рекао је Милан Маринковић предајући Прстен пријатељства Маргарети Мусић.
Као у инат корони, организаторе је ове године послужили одлично време. Госте је у дворишту школе дочекало 29 изглагача ружа, али и другог украсног и зачинског биља.
-Желим да се захвалим и нашим пријатељима из SWG-а Који су и ове године у Фестивалу препознали манифестацију која промовише рурално подручје и доприноси његовом развоју и помогли нам у организацији Фестивала. Корона и препоруке које су на снази приморали су нас да Фестивал ове године изгледа другачије. Ове године нам је основни циљ био да наставимо традицију, не безбедан начин. Интересантно је да је ове године интересовање излагача било веће него пртходних. Разлог је вероватно недостатак тржишта услед пандемије, рекао је Срђан Митрашиновић, директор Туристичке организације Града Шапца.
Окупљним посетиоцима обратио се и председник Скупштине Града Шапца Немања Пајић, који је према речима чланова Организационог одбора, много помогао, како ове, тако и претходних година у организацији Фестивала.
-Липолист је посебно место. Поред ружа Липолист је и село песника. Овај Фестивал се уклапа у Липолист и његове лепоте. Добро је да се традиција настави иако је било много пехова. Жао ми је што са нама нису и ученици школа који су давали посебну чар овом Фестивалу такмичењем у аранжманима. Ипак, верујем да ће већ следеће године бити ту и да ће све бити као што је било и раније, да се такмичимо и оно што је најважније – да уживамо у лепоти цвећа. Управо овај Фестивал издваја не само Липолист него и Град Шабац у туристичкој понуди. Мало је сличних манифестација у нашој земљи и надам се да ће већ догодине бити у пуном капацитету, рекао је Немања Пајић.
Не челу Организационог одбора члан Градског већа Божидар Катић, који је истакао да је овај Фестивал једна од лепих ствари у мору ружних које су обележиле ову годину.
-Драго ми је што смо и ове године упркос и у инат свему што се дешавало, овде на најалепшој манифестацији у овом крају, а вероватно и у Србији. Када имате годину као што је ова 2020. у којој се ништа лепо не дешава, онда морате да нађете снагу у нечему што је лепо. Постоји ли ишта лепше од Липолиста у јуну и од руже као симбола трајања, љубави и лепоте? Поносан сам што све изгледа како изгледа и верујем да ћемо се дружити још много година на овом месту, рекао је Божидар Катић.
Феситвал „Руже Липолиста“ и ове године су организовали Туристичка организација Града Шапца, Удружења ружара Липолиста, Месна заједница Липолиста, а све под покровитељством Града Шапца. Програм су водили глумац Душан Симић и Маргарета Мусић.

Традиција одржана
Изложбу цвећа сваке године отвара победник прошлогодишње. Иако је ова Изложба била ревијалног карактера, гостима се у име прошлогодишњих победника, расадника „Топаловић“ обратио Милан Топаловић.
-Обзиром на ситуацију задовољан сам. Битно је да је Изложба одржана, да има посете. Сада је наважније здравље и води се рачуна о дистанцама и другим мерама. Циљ је био да се традиција одржи, а верујемо даће се наредних година све вратити на старо у пуном сјају, рекао је Топаловић.
Радасник „Топаловић“ и ове године има око 200.000 садница. Пандемија није утицала на њихову продају, а да су већ кренуле наруџбине за следећу годину из Грузије, Русије и за домаће тржиште.


Важна привредна делатност за Липолист и Град Шабац
Добитник овогодишње Повеље пријатељства, Зоран Тошић, председник је Привредног савета Града Шапца. Производња руже представља значајан сегмент у привреди Града.
-Када је Фестивал „Руже Липолиста“ основан и када је почео да се одржава, то је била манифестација која је требала да слави руже, лепоту, љубав, пријатељство. Међутим, сами ружари су од старта иницирали оснивање Друштва пријатеља ружа и почели су да размишљају на један економски начин. До тада је била спорадична продаја садница и ружа и у томе се истицала породица Топаловић. Касније, са развојем Фестивала, са све већим публицитетом који је он добијао, све више породица се опредељивало за одгајање ружа, садница и резаног цвећа. Тако да је данас Липолист једно од места у којима се производи највише цвећа. Нису то само руже, него и друго украсно шибље, али воће. Током године овде се произведе више од 300.000 садница. Извоз је углавном унапред обезбеђен, најавише у Русију. Приход од извоза ружа је већи од 500.000 евра. Све су то подаци који говоре колико је ова привредна делатност значајна за Липолист, али и Град Шабац.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa