Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
После пет сати расправе  потврђена ванредна ситуација
ВАНРЕДНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

После пет сати расправе потврђена ванредна ситуација

У дворишту Градске куће у суботу је одржана ванредна седница Скупштине града по хитној процедури, а главна тема била је давање сагласности за увођење ванредне ситуације
Одборници су расправљали око пет сати, а најмање о тачкама дневног реда. Одборници Српске напредне странке непрекидно су у репликама поручивали да су градоначелник Шапца и актуелна власт бивши, да су грађани јасно рекли шта желе пошто је СНС освојио више од 30.000 гласова. И када је било речи о актуелној ситуацији у вези са коронавирусом у нашем граду, одборници СНС су говорили да је држава обезбедила ПиСиАр тестове, негирали да у Шапцу нема довољно тих тестова, без обзира на званичне податке шабачког дома здравља.
Током вишечасовне расправе, одборници СНС су се углавном позивали на победу „чисту као суза“, „најфер кампању која је икада била“, без обзира што то није била тема скупштинске расправе.
Једна од најзанимљивијих детаља седнице било је када су одборници СНС оптужили градоначелника Зеленовића да се игра са животима суграђана и да измишља драматичну ситуацију у нашем граду иако ситуација говори да је у Шапцу дошло до наглог повећања броја оболелих од Ковида.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да изборни процес није завршен и подсетио представнике СНС-а да су дошли на седницу за коју тврде да је незаконито сазвана.
- Доводите људе у заблуду и играте се здрављем и безбедношћу грађана Шапца, као што се игра и председник ваше странке Александар Вучић. Имамо проблем са људима који не поштују закон, износе неистине како би заварали грађане и поигравали се јавним здрављем грађана. Ситуација у Шапцу је драматична, нисмо имали довољно тестова, а да јесмо, имали бисмо потврђен велики број заражених. Добра вест је да ће Ветеринарски специјалистички институт ставити на располагање своје ресурсе и да ће, према најавама, у наредном периоду бити обезбеђен већи број тестирања - истакао је Зеленовић.
Он је подсетио да је већи број тестова почео да се доставља тек након његових притисака на надлежне путем медија, али да и то још увек није довољно.
Шеф Одборничке групе СНС др Александар Пајић рекао је да је и проглашење ванредне ситуације у овом скупштинском сазиву незаконито, те да садашња већина нема легитимитет за то.
- Ова Скупштина је незаконито заказана, јер су по Уставу скупштине локалних парламената распуштене и кренуло се у изборни процес. Минут пре седнице смо добили 143 странице густо куцаног текста и расправљамо о буџету Града. Морате признати да то није реално и да то у демократском систему нико не може да подржи. Зеленовић се игра здрављем грађана, он је 23. и 26. јуна упозорен да предузме мере појачане заштите и упозори грађане да се одговорније понашају. Користи седницу да изводи свој перформанс, да би под овим шаторима као у циркусу наводно мислио о здрављу Шапчана - рекао је Пајић.
Председник Скупштине Немања Пајић је образложио да је седница сазвана по хитном поступку, додајући да у тим случајевима материјал може бити достављен на самом заседању.
Одборници су већином гласова потврдили одлуку о проглашењу ванредне ситуације. Усвојена је и Одлука о ребалансу II буџета града Шапца којим би се извршила прерасподела средстава у циљу повећања расхода за набавку материјала (заштитне маске, рукавице, средства за дезинфекцију, ПиСиАр тестови) и функционисање здравственог система у циљу заштите становништва. Већином гласова одборници су изгласали извештај о раду Штаба за ванредне ситуације који је до сада одржао 41 седницу и две ванредне, донео 24 наредбе, по пет закључака и препорука. Образована су три стручно- оперативна тима и упућена три захтева за ангажовање Војске Србије.

Станарчић: Није било тестова
Самостални одборник у Скупштини града Шапца Негован Станарчић, који је изабран на то место на листи СНС, потврдио је да је у том граду фалило тестова за коронавирус и да нису тачне тврдње тамошњих напредњака да је свако могао да се тестира.
- Причамо о животу и нашим суграђанима. Немојте причати да је могао свако да се тестира. Можда ће сутра моћи, али ових дана није могло. Знате ли колико има људи, који имају упалу плућа, а којима су рекли: ‘иди кући и чекај’”- рекао је Станарчић и додао да је „код нас лакше лечити се ако познајете некога.
На ове речи ошто су негодовали одборници СНС који су Станарчићу упутили салве увреда.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa