Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
МИ СМО ЧУДАН НАРОД
ЕПИДЕМИОЛОГ ДР ДРАГАНА РАДОЈИЧИЋ: МОРАМО ДА СЕ НАВИКНЕМО ДА ЖИВИМО ДРУГАЧИЈЕ НЕГО ПРЕ ПАНДЕМИЈЕ

МИ СМО ЧУДАН НАРОД

Сматрам да смо ми чудан народ коме препоруке ништа не значе. Нама је потребно да нешто буде под морањем да бисмо то испоштовали, а онда ћемо се бунити због тога што је обавезно. Како год окренете, нама не ваља. Вирус не може ослабити, рачунало се на велике врућине и кретање, боравак људи у природи, социјалну дистанцу која је већа у летњем него у зимском периоду. Али, код нас постоји навика руковања и размене пољубаца при сусрету.
Блиски контакти су ти који су омогућили да увек постоји домаћин у коме ће се вирус размножавати
Ништа у новијој историји није изазвало такву збуњеност као Ковид-19, не само међу људима, него и епидемиолозима. Много је различитих, чак и опречних ставова по овом питању. Прво је било речи да се преноси са животиња на људе, потом је то негирано, говорило се о њему као о „најсмешнијем вирусу у историји човечанства“ да би се испоставило да није баш тако смешан. Разговарали смо са др Драганом Радојичић, епидемиологом из Завода за јавно здравље Шабац.
Постоје ли, из досадашњег искуства, прецизне и поуздане информације у вези са корона вирусом?
- Још увек немамо прецизне и поуздане информације зато што је мало времена прошло да бисмо могли донети коначан суд о нечему са чиме се први пут срећемо. У Србији смо се сурели са овим вирусом у марту. Мислили смо да све може да се заврши за кратко време. Имали смо ригорозне мере и добро прошли, међутим, очигледно је да смо, брзим попуштањем мера, направили проблем који се сада испољава.
Мислите ли да смо се превише опустили, да је то разлог повећаног броја позитивних у другом пику првог таласа?
- Сматрам да смо ми чудан народ коме препоруке ништа не значе. Нама је потребно да нешто буде под морањем да бисмо испоштовали, а онда ћемо се бунити због тога што је обавезно. Како год окренете, нама не ваља. Или ће се покретати тужбе због угрожених права, или нешто друго, али очигледно је да морамо да се навикнемо да живимо другачије него пре почетка пандемије. Сматрали смо да више нећемо имати заразних болести, али нажалост, видимо да се враћају на велика врата.
Најављено је да ће летње врућине ослабити коронавирус. Међутим, испоставило се другачије. Због чега?
- Вирус не може ослабити, рачунало се на велике врућине и кретање, боравак људи у природи, социјалну дистанцу која је већа у летњем него у зимском периоду... Надали смо се да, због наведеног, неће бити адекватног домаћина у ком би се вирус размножавао. Али, код нас постоји навика руковања и размене пољубаца при сусрету. Блиски контакти су ти који су омогућили да увек постоји домаћин.
Које су карактеристике новог таласа, односно, другог пика првог таласа Ковида-19? Да ли се разликује од првог пика?
- Раније смо имали систем да сваки позитиван пацијент иде у ковид болницу и тамо борави 14 дана. Они са лакшом клиничком сликом, такође су били одвојени од породице у болницама за лакше оболеле. Ишли смо на то да се што више људи одвоји. Међутим, у другом таласу, нисмо очекивали овакав сценарио. Поново постоје ковид болнице и људи морају бити у изолацији. Постоје случајеви да људи не поштују самоизолацију, да уопште не разумеју о чему се ради, па се дешава да читаве породице оболе. Дакле, самоизолација подразумева да свака позитивна особа треба да борави у одвојеном простору, да јој се ту доноси храна и да обавезно носи маску када излази из те просторије. Таква изолација је неопходна. У овом пику имамо много више позитивних млађих особа. У првом смо имали смо ванредно стање, сви су били у својим кућама и, на тај начин, заштићени. Сада, са отварањем, на удару су друштвено активне особе, запослена лица између 20 и 40 година, која су заборавила да неадекватним понашањем могу да угрозе своје старије укућане. Пре две недеље, то је била лакша клиничка слика, али сада и код младих имамо проблем зато што је велика количина вируса у оптицају.
Да ли број лица које имају тегобе суспектне на ковид премашује број ПСР тестова?
- Када је у питању тестирање ПСР методом, постоји јасно, стручно, методолошко упутство које је издато и достављено свим домовима здравља. Дакле, сви лекари су обавештени када и у ком случају треба да ураде ПСР тестирање. Не радимо као раније, не постоји могућност да неко има температуру, да не задовољава све остале критеријуме ковида, а да се њему уради ПСР тест. Мора строго да се води рачуна о стручном, методолошком упутству, које је о трошку државе.
Све се, у зависности од ситуације, мења. Које су сада важеће индикације за ПСР тест?
- Морају да се задовоље критеријуми - да пацијент има акутну респираторну болест, клиничку слику која одговара ковиду, да му се уради биохемијска анализа и радиографија плућа. Ако све буде позитивно, аутоматски се ради о доказивању присуства вируса у ћелији и тада се ради ПСР тестирање. Дакле, постоје индикације које је донео Кризни штаб за сузбијање заразних болести, које су важеће од 13 јуна. Од почетка пандемије до данас, многе методе су се мењале и можда ће поново, сходно ситуацији.
Постоји ли довољан број ПСР тестова за становнике Мачванског округа?
- Ми добијамо медијуме за назофарингеалне брисеве који се узимају од наших суграђана, уколико испуњавају стручно, методолошко упутство. Постоји алгоритам који мора да се поштује. За сада имамо довољно тестова.
Може ли се предвидети кретање вируса код нас, односно, можемо ли очекивати да ће, како ви епидемиолози кажете, крива бити „спљоштена“?
- Видећемо. Покушаћемо да је „спљоштимо“ увођењем ванредне ситуације. Сматрам да је ограничавање мера неопходно. Мој предлог градском Кризном штабу још 20. јуна био је да се обуставе све прославе и било каква окупљања. То су препоруке Завода за јавно здравље. За наш народ, нажалост, препорука не значи обавезу.
Ваша порука нашим суграђанима?
- Надам се да ће сви наши суграђани схватити како би требало да се понашају, да сада морају бити на још већој социјалној удаљености и да носе маске у затвореном простору. Једино на тај начин ће помоћи сами себи, једни другима, а да не говоримо о здравственом систему.

ПОВЕЋАН БРОЈ КОНТАКАТА
„У овој ситуацији, приметно је да имамо далеко већи број контаката. Неке особе, због дружења, имају по 15, 20 контаката који би требало да иду у изолацију. То је велики број и напорно је за наш рад, зато што ми тражимо контакте да бисмо их изоловали, што изискује много времена. Податке достављамо санитарној инспекцији и домовима здравља који врше надзор и контролу особа које су у самоизолацији.“


КОВИД БРОЈЕВИ
У среду је потврђено још 120 позитивних случајева на територији Мачванског округа. Укупан број активно оболелих повећао се на 525. У Шапцу је 100 позитивних, у Лозници 13, у Богатићу и Љубовији по 2, а у Коцељеви 3. До сада је хоспитализовано 74 пацијената, од којих 46 из Шапца и 28 из Лознице. Смештени су пацијенти са обостраном упалом плућа и потребом за кисеоником. Нико није на респираторима.


М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa