Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
Оспособити на време да не дође до квара
Како припремити комбајн за жетву пшенице

Оспособити на време да не дође до квара

Старији типови комбајна изискују више рада и подешавања, али нови типови савремених комбајна, са аутоматским функцијама које су инсталиране на комбајну, омогућавају руковаоцу да на лакши начин, најефикасније искористи перформансе машине које се односе на проток масе и квалитет овршеног зрна
Када се спрема жетва озимих усева, припреми комбајна мора се приступити озбиљно са пуно пажње, јер је време жетве ограничено и свако кашњење продужава жетву, што повећава губитке. Унапред треба оспособити комбајн како не би дошло у жетви до квара, јер се тако у сезони омогућује избегавање губитака а побољшава рад комбајна чиме се смањује оштећеност зрна.
Основно питање је, како припремити комбајн?
Подешавањем радних делова који ће довести до минималних или никаквих губитака, треба обавити на време, јер само тако је могуће остварити максималне учинке у жетви, а пажњу обратити на следеће:
1. Обавезно, подесити и подмазати, лежајеве, ланце и прегледати каишеве.
2. Користити упутство за руковање комбајном које је неопходно имати и користити га, (пред сезону пажљиво прочитати, прегледати и подсетити се на најзначајнија подешавања).
3. Подесити на уобичајене величине бројеве обртаја ротора, брзине кретања цилиндара, растојање бубња и подбубња и брзину вентилатора. Такође проверити и подесити сита у секцији за чишћење.
4. Одржавати чисте површине лежајева од прашине и биљних остатака.
5. Проверити цурења на хидрауличним водовима и оне који подмазују турбину турбо пуњача.
6. Ако комбајн оштећује зрно, могући су различити узроци које онда треба отклонити. Велики број обртаја бубња, мали размак између бубња и подбубња, похабан елеваторски ланац итд. Ако је елеваторски ланац похабан то може довести до других отказа и кварова на комбајну. Пријемни сто може такође узроковати оштећења на зрну. Проценат оштећеног зрна има тренд раста са повећањем обимне брзине бубња као и са повећањем брзине кретања комбајна.
7. Такође, чишћење пре складиштења и пре остављања комбајна у гаражу, за зиму, је веома важно, па пољопривредник мора детаљно да очисти комбајн, да скине акумулатор и да га остави на место где не смрзава.
Зато, саветујем пољопривредним произвођачима да не дозволе да, оно што су произвели на својим парцелама, а лоше изведеним убирањем усева, обезвреде сав свој труд и рад. Старији типови комбајна изискују више рада и подешавања, али нови типови савремених комбајна, са аутоматским функцијама које су инсталиране на комбајну, омогућавају руковаоцу да на лакши начин, најефикасније искористи перформансе машине које се односе на проток масе и квалитет овршеног зрна.
Дипл. Инж. за ратарство ГОРДАНА РЕХАК ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa