Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
Култура покретач жељених промена
Форум Креативна Европа 2020

Култура покретач жељених промена

Кроз вишедневни програм јачања капацитета актера у култури, намера организатора је да да подстакне амбицију локалне средине и допринесе унапређењу равномерног културног развоја у Србији
Турбулентне прилике и нестабилне околности које настају из планских и жељених промена, али и непредвидивих, кризних периода, попут актуелне пандемије вируса, пред све актере у пољу културе постављају задатак промишљања улоге и места које имају у друштву.
Под сталним притиском прилагођавања захтевима средине и глобалних промена, као и промена вредносних система и интересовања публике, актуелно је питање како култура и уметност могу даље да се развијају. Зато је овогодишњи Форум Креативна Европа 2020, који је реализован почетком јула у три града, Ваљеву, Шапцу и Нишу, осмишљен да подстакне дискусију и промишљање могућих облика деловања и визија развоја које ће допринети да установе и организације у култури буду актери пожељних промена и трендова у окружењу у којем делују.
-Програм спроводимо на националном нивоу у сарадњи са Европском комисијом. Други пут смо у Шапцу да представимо како конкурисати, спремити конкурсне пријаве. Нису само бенефити заиста велика финансијска средства, већ и контакт наших професионалаца из културе са колегама из иностранства - рекао је Димитрије Тадић руководилац деска „Креативна Европа Србија“.
Кроз вишедневни програм јачања капацитета актера у култури, намера организатора је да да подстакне амбицију локалне средине и допринесе унапређењу равномерног културног развоја у Србији. Говорни програм Форума је осмишљен узимајући у обзир потребе и теме које су препознате као важне на локалном нивоу, док је програм јачања капацитета усмерен ка заједничком раду на стратешкој оријентацији установа и организација у култури кроз радионице и in - house обуке које воде представници успешних прича програма „Креативна Европа“ и експерти у пољу културе.
-Важно је да се нешто одвија по добрим моделима и ми на овај начин имамо прилику да упознамо њихово функционисање и да их имплементирамо у свој рад. Ми смо већ применили једно сјајно у искуство у складу са програмом представљеним на форуму. Музеј шабачких Јевреја је баш један од најбољих примера успеха конкурса „Градови у фокусу“ које је реализовало Министарство културе. Скуп је и прилика да добијемо информације о могућностима за међународну сарадњу. Ово су турбулентна времена, захтева се флексибилност, институционална покретљивост, са новинама у пракси које морамо брзо да ставимо у погон - нагласила је директорка Народног музеја у Шапцу Нела Тонковић.
Форум jе одржан у складу са прописаним мерама здравствене заштите, а програм је окупио заинтересоване запослене у области културе из Ваљева, Шапца и Ниша.
Партнери у реализацији овогодишњег Форума су Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Народни музеј Ваљево, Народни музеј Шабац, ИКОМ Србија, Канцеларија за сарадњу с цивилним друштвом - Програм Европа за грађане и грађанке и ЕУ инфо мрежа.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa