Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
Награђен је онај који воли
ТАМАРА ВЕШИЋ: ДОБРОБИТИ ЈОГЕ И ЕНЕРГОТЕРАПИЈЕ У ИЗАЗОВИМА СА КОЈИМА СЕ СУСРЕЋЕМО

Награђен је онај који воли

Јога положаји благотворно делују на ендокрини, кардиоваскуларни и нервни систем. Јако је важно имати сат и по времена само за себе, бити сам са собом. Фокус је битан. Јога енерготерапија покреће и балансира енергетске центре у нашем физичком телу. Свако физичко има и своје енергетско тело које га прати. Када дође до дисбаланса на енергетском нивоу (ту прво дође до дисбаланса), то се манифестује на физичком нивоу. Јога и енерготерапија подразумевају холистички приступ. За мене, овде је реч, пре свега, о љубави
Тамара Вешић, дипломирани ветеринар, професор је у средњој Пољопривредној школи, инструктор јоге у Јога центру Шабац и енерготерапеут. Мајка двоје деце, Дрине и Перуна, ведра је и насмејана. У време изазова са којима се сусрећемо, то је истински успех.
Колико јога може да нам помогне да се изборимо са свакодневним стресовима, који су интензивирани протеклих месеци?
- Много. Може да нам помогне да успоставимо равнотежу у емотивном, духовном, душевном и физичком смислу. Јога представља методу подршке са свакодневним изазовима и никада се не намеће. Моја породица и пријатељи пошли су овим путем када су видели промену у мом понашању, задовољство и срећу. Помоћу јоге успела сам да разрешим неке своје матрице, које сви током живота сабирамо и гурамо испод тепиха. Не кажем да сам све разрешила, него да сам успела да их добро каналишем и брзо препознам, чак и када су у питању здравствени изазови. Све је брже зато што смо, кроз положаје тела у хата јоги, фокусирани на одређене тачке и, самим тим, препознајемо шта је изван баланса. Јога положаји благотворно делују на ендокрини, кардиоваскуларни и нервни систем. Јако је важно имати сат и по времена само за себе, бити сам са собом. Тај фокус је битан.
У каквој је спрези јога са енерготерапијом?
- У холистичком приступу. Јога енерготерапија покреће и балансира енергетске центре у нашем физичком телу. Свако физичко има и своје енергетско тело које га прати. Када дође до дисбаланса на енергетском нивоу (ту прво дође до дисбаланса), то се манифестује на физичком нивоу. Јога није чаробни штапић, мора да се ради редовно да би се виделе добробити. Енерготерапија подразумева пет сеанси. Већ на првој, у зависности од тежине проблема, он може да се препозна и исплива на површину. Понекад се дешава да дође до погоршања стања на трећој терапијској сеанси, зато што се организам чисти. Ја сам, од шеснаесте године, имала мигренозне болове једном до два пута месечно. Уз помоћ јоге, то се редуковало на једном у три до шест месеци, а када сам била на енерготерапеутској сеанси, имала сам мигрену три дана заредом. После тога, потпуно је престала. Не кажем да би код сваког било тако, ово је моје лично искуство. Ствар је и у отворености и жељи да се развијамо и радимо на себи.
Енерготерапија је бесконтактна?
- Да, слична је реикију, само што ми радимо од стопала, од доњег енергетског центра навише. Пацијенти осећају покретање енергетских центара у различитим деловима тела кроз струјање и вибрације. Циљ нам је да се покрене енергија у читавом телу, да се напуне енергетски центри. Енерготерапију могу да раде само здравствени радници. Пре сеанасе обавим разговор са клијентом о изазовима са којима се сусреће, али као енерготерапеут, кроз рад могу да препознам где је застој. Постоје круте, затворене структуре људи где се јасно осети да су се заштитили кроз грч, који није истински штит, него пут за болест. Клијент треба да отпусти своје емоције да би се избалансирао. Требало би да будемо отворени и опуштени, наравно, без жеље да некоме наудимо.
Добро се добрим врати. Ово је заправо прича о љубави?
- Ја сам увек за љубав. Љубав је најјаче оружје у свим односима, не само у партнерским. Јога ме је научила да се отворим, да се не плашим љубави у себи. Када дајемо, примамо. То видим у школи, у раду са ђацима, сваком приђем са љубављу и разумевањем, волим и кад грдим, као и своју децу. И враћају ми се ти таласи љубави. Радује ме што радим посао који волим. Волим да будем са породицом, а да не причам о љубави према животињама. Јога ме је научила ширини и прихватању различитости, зато што је лепота управо у томе.
Страх од љубави, као и сваки страх, стоји између нас и живота?
- Тако је. И свака одлука донета из љубави је права, чак и уколико се испостави да није онако како смо ми замишљали да ће бити. Ништа што је прорачунато не може да буде добро, одлука донета из љубави доноси нам искуство које нас надогради. Љубав је круг који се непрекидно шири, мења нас и наше окружење. Страхови, блокаде и грчеви које људи поседују, спречавају их да буду то што јесу, аутентични, што је најважније. Треба ширити љубав, живети је, давати. Ако нам се не врати од онога коме смо је послали, онда ће од неког другог. Награђен је онај који воли.

ЗАОКРУЖЕН ПУТ
У младости, бирајући свој пут, Тамара се двоумила између ветерине, психологије и енглеског језика. Због велике љубави према животињама, определила се за студије ветерине, али је успела да, кроз рад на себи и живот у Америци, развије љубав према енглеском језику, а психологију је почела да проучава кроз јогу. Каже да је заокружила свој пут, али да верује да се човек развија и напредује читавог живота. Најпре је на Међународној академији завршила за инструктора јоге 2006, а 2014. за јогаенерготерапеута.


ЈОГА ПАРК
Традиционално, уз подршку града Шапца, Спортског Савеза Шапца и Јога Савеза Србије, и ове године организован je Јога Парк на Старом граду.
Планирано је да се часови одржавају од 1. јула до 30. августа, понедељком и средом од 18, а петком од 10 часова. Међутим, због пооштрених мера у ванредној ситуацији, јоги на отвореном полазници су присуствовали само у току протекле недеље.
- Видећемо како ће се развијати ситуација и надамо се да ће изазови у вези са ковидом утихнути. Размишљамо о онлјан часовима. У сваком случају, наши полазници и сви заинтересовани биће благовремено обавештени на нашој фб страници – Јога центра Шабац.


ЈОГА И ЕНЕРГОТЕРАПИЈА
Законски оквир у ком се одвијају активности јога терапије – енерготерапије у Србији уређен је од стране Министарства здравља Законом о здравственој заштити и Правилником о ближим условима, начину и поступку обављања метода и поступака традиционалне медицине.
Јога савез Србије акредитовао је програм обуке за јога терапеуте и јога енерготерапеуте пред акредитационом комисијом Европске јога федерације. Неколико генерација полазника завршило је школовање по овом програму. Полазници програма који су завршили обуку за Јога терапеуте и енерготерапеуте аутоматски се уписују у Регистар јога терапеута при Центру за јога терапију и јога енерготерапију у Београду
Јога терапеутски и јога енерготерапеутски рад базира се на познавању енергетске, физиолошке, психолошке, социјалне, креативне и духовне природе човека, енергетских токова и кретњи, енергетских центара, правилностима њиховог нормалног функционисања и начинима хармонизације када су токови поремећени. Програм обуке за јога терапеуте одвија се под менторским надзором проф. др Предрага Никића, доајена јоге у Србији.
На научној конференцији о јога терапији у Индији (Мангалор), презентовани су резултати научних истраживања ефеката јога терапије и енерготерапије, где је истакнут превентивни, али и куративни значај. Јога терапија и енерготерапија представља део богатог, недовољно искоришћеног ресурса традиционалне медицине.

М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa