Инфо

11. август 2011.11. авг 2011.
КАКО СЕ РАЗВИЈАО ШАБАЧКИ ПЛИВАЧКИ МАРАТОН

ОД НЕСТАШЛУКА ДО ФИНА КУПА

Од такмичарског зачикивања групе младића, који су одрастали на обалама Саве, за протекле 42 године Шабачки пливачки маратон доспео је на листу светских манифестација и ушао у ФИНА КУП, као један од најпрестижнијих. Како су са маратоном расле и његове легенде
Иако је пливачка традиција међу Шапчанима дуга колико и новија историја овог града, ипак се као „рођендан“ Шабачког пливачког маратона узима 1970. година. Тог лета група младића, заљубљеника у реку Саву на којој су одрастали, одлучила је да „укрсти“ снагу и да покаже ко је најбољи пливач. Шест младића свакодневно је на јулској врућини размишљала како да своју разоноду претворе у витешко надметање. Тако се родила идеја о Маратону! Одредили су старт код кленачке Аде и запливали према плажи Старог града. До Аде су се одвезли војним чамцем, а знак за старт дао је Миладин Љујић, човек који је учествовао у организацији свих каснијих Маратона до 1984. године. Њих шест запливало је у историју манифестације која ће Шабац уцртати на мапу најзначајнијег светског пливачког Маратона - ФИНА КУПА.
Први на циљ овог првог Маратона стигао је Милорад Рајшић - Рајша, човек који ће прерасти у заштитни знак Маратона. Други је до циља стигао Драган Филиповић-Фића, новинар, књижевник и публициста. Треће место заузео је професор Славко Миловановић, који је према сведочењима учесника водио све време трку, али се није снашао у завршници, а стазу су препливали и такмичари Владан Павловић, Ненад Шврака и Милан Лукић.
Овај први Маратон остао је готово потпуно незабележен. Осим Саве која је била неми сведок храбрости и ентузијазма ових младића, нико није забележио њихов подвиг, а није ни слутио да се из ове обесне игре са непредвидивом реком може родити нешто велико. А родило се.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa