Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Вујо царе и захтев угоститеља

Једна колумна, а две теме, милина за писање, нарочито ако су обе инспиративне.
Интервју који је пре неки дан објавио портал Директно.рс са нашим суграђанином и једним од најбољих рукометаша Веселином Вујовићем дочекан је на нож код чланова СНС-а у Шапцу. Нешто су се тог дана изнервирали и кренуло је жестоко опанкавање по њему.
А, Вуја је био, и остао цар. И да се одмах разумемо, није Вуја цар зато што је критиковао председника Србије Александра Вучића, већ зато што човек има своје мишљење и не плаши се да га каже. Има ли у овој земљи права и слободе да људи кажу шта мисле, или је то резервисано само за чланове СНС-a који ни не мисле својом главом него само - Вучић, Вучић, Вучић. Одмах су се ту појавила двојица бивших рукометаша који су играли за Маталопластику од којих је један био Вујин саиграч. Са Вујом је делио нешто што нормалан човек за три живота не може ни да замисли, а камо ли да доживи. И сада је том човеку Вучић свe и свја, а Вуја нико и ништа само зато што има своје мишљење.
Није Вуја у том разговору једну реч рекао против својих саиграча већ само да не дозвољава више да Вучић управља његовим животом. Како камера и микрофон у оволиком Шапцу не пронађоше још неког бившег рукометаша да каже коју реч о Вујином интервјуу, него само оне са чланском књижицом СНС?
Ништа Вуја у том интервјуу није не знам шта сензационално рекао. Чини ми се да им је засметао наслов. И није ништа лоше рекао о председнику или слагао. Када би напредњаци прочитали нешто више сем наслова, могли би да виде какву је тај исти Вуја критику изнео и о опозицији. Знам да ми не верујете, али рећи ћу вам да је рекао за људе који воде опозицију да су мученици, и да захваљујући њима Вучић може да влада 100 година.
А, напали сте човека због наслова, а требало би да вам буде познато, толико новинара трчкара око вас и клања се истом идолу као и ви, па би могли да вас едукују, да наслове не одређују људи који говоре за новине, већ уредници.
У животу је важно имати став, мишљење, стати иза њега и бранити га, а не крити се иза ауторитета. Такве људе треба бранити, они чине богатство једне нације. Тесла никада не би био то што јесте да није мислио својом главом.
Ми, са друге стране, имамо суграђане који не смеју да кажу да имају корону. Ћуте у своја четири зида и не оглашавају се и то наспрам људи који се дрзну да кажу шта мисле.
За то време, у Шапцу бележимо још један апсурд. Угоститељи траже да им Штаб за ванредне ситуације омогући да раде до 23 сата. И ја подржавам тај захтев. Против сам сваке дискриминације, па и ове. Ако у епицентру коронавируса у Београду баште и кафићи могу да раде до 23, зашто не би могло и у Шапцу. Чујем и у Сремској Митровици раде до 23 иако је ванредна ситуација проглашена и у том граду. Штаб у Шапцу је одмах после састанка са угоститељима затражио мишљење Завода за јавно здравље о том захтеву, а Завод истог дана одговара са - Молим вас да се због погоршања епидемиолошке ситуације у Шапцу придржавате Уредбе Владе Србије.
У тој Уредби стоји да у свим општинама и градовима у Србији који уведу ванредну ситуација, радно време кафића и башта има да буде до 20 сати. Зар окупљања по шабачким парковима и конзумирање пива из „крмача“ без придржавања иједне мере заштите од корона вируса није опасније од седења у башти кафића са прописаном раздаљином и поштовањем мера. Знам да ће Завод да пребаци лопту на „бившег градоначелника“ како в.д. директор Завода тепа Небојши Зеленовићу, али папири тврде нешто друго. То што је Влада донела другу Уредбу по којој Београд може да има радно време до 23, и да приде отвори базене, не значи да Шабац треба да крши Законе.
Завод је могао да мало размисли о томе да се изађе у сусрет угоститељима, а не да напакости Зеленовићу тако што в.д. директор поручује угоститељима да је „бивши градоначелник“ крив за све. Угоститељи су већ довољно измрцварени тиме што морају да плаћају доприносе за раднике који нису радили два месеца зато што им је то држава, а не град, забранила. Нарочито ако се има у виду да у Београду и Сремској Митровици и пореде ванредне ситуације локали раде до 23. Уосталом, да парафразирам председника Вучића - Да ли знате некога ко се заразио у башти?
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa