Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Крај и нови почетак
Пројекат „Лиценцирањем до пуне услуге социјалне заштите за ОСИ“

Крај и нови почетак

Пројекат окончан 15. јула. Шест особа са инвалидитетом имало услугу перосоналног асистента. УПМО ускоро добија лиценцу. Наставак обезбеђен кроз инсититуционалну подршку Града
Сваки пројекат има евалуацију и модусе процене значаја, но реч корниска има тежину већу од свега другог.
-Персонални асистент има моћ не само да помогне слепим и слабовидим особама, већ и да им дарује аутономију задовољења свих свакодневних потреба које живот чине самосталним. Није више условљен помоћи чланова породице који и поред све љубави и воље имају своје обавезе и нису у могућности да увек буду на располагању. Уз свог асистента успео сам да обиђем Савску авенију, да упознам тактилне стазе у Бенској бари, детаљно, на тенане, да испуним своје дане, како радне обавезе, тако и слободно време – истиче Лука Младеновић, председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих (МОСС), али и један од корисника услуге персоналног асистента кроз пројекат „Лиценцирањем до пуне услуге социјалне заштите за особе са инвалидитетом“ финансираног од Европске уније, а реализованог Програм уједињених нација за развој у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану.
Од 15. септембра 2019. до 15. јула 2020. године пројекат је омогућио пружање услуге персоналне асистенције за укупно шест особа са инвалидитетом. Услугу персоналне асистенције добијају лица са телесним или сензорним инвалидитетом, интелектуално очувана, пунолетна лица у стању да доносе самосталне одлуке. Велико постигнуће је да је Град препознао значај, те ће убудуће персонална асистенција имати институционалну подршку.
-Изменом Правилника о услугама и правима социјалне заштите, у спектар услуга социјалне заштите укључена је и персонална асистенција. Град је претходне године определио средства за пружање услуге персоналне асистенције и та средства ће бити употребљена у овој години када ће услуга бити настављена за одређени број корисника. Удружење параплегичара Мачванског округа (УПМО) је било један од партнера на пројекту, а сада је у договору са МОСС и Центром са самостални живот из Београда, поднео захтев за добијалње лиценце и ту лиценцу очекујемо да добијемо за неких месец дана, те ће тако Шабац имати и поред самих асистената и прижаоца услуге за овај вид подршке особама са инвалидитетом – рекао је секретар УПМО Славиша Савић.
За корисника то није само однос корисник – запослени, већ се успоставља својеврно поверење и пријатељски однос.
-Контитунитет је изузетно важан, јер ми не добијамо асистента, већ и пријатеља коме верујемо. Није лако пронаћи праву особу и успоставити поверење, а када то успемо, проблем је када се то прекине – наводи Младеновић.
-Заинтересоване особе са инвалидитетом пријављују се Центру за социјални рад који на основу упитника и процене стручног лица прави ранг листу. Она се упућује организацији која спроводи услугу, што ће бити Удружење параплегичара и потом на основу средстава које смо добили видимо колико особа може добити услугу. Стручно лице је посредник на почетку између асистента и корисника, али кључну реч даје корисник и његов субјективни осећај – појаснио је Савић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa