Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Под визиром за добро пацијента
Стоматолози у време епидемије короне

Под визиром за добро пацијента

Стоматолошка комора прописала је систем рада у периоду епидемије. Директно изложени, а одбрана у више слојева заштите. Редовна дезинфекција и проветравање. Примењена сва могућа заштита. Једина превентива за све је редовна хигијена уста и фреквентност прања зуба зависно од исхране
Бојно поље је пацијент, попут бајковитих прича, битка између добра и зла, између лекара, медицинских сестара, техничара, особља, свих оних које веже Хипократова заклетва на једној и муке, опасности и зла болести на другој страни. У овој свакодневици лекарске праксе, бој траје против перфидног, опаког, великог зла званог Ковид 19.

Чак и када није директно на другој страни, он је константна опасност. Прети иза свега, чак и иза неких наизглед мање опасних проблема, чији није ни узрок ни последица, али може бити ту, негде близу, спреман да још једном покаже своју снагу.

У времену када људи ослушкују плућа, проверавају могу ли још осетити мирис и укус, уплаше се на сваки нагон за кашљањем, стоматолошки проблеми нису на листи приоритета, међутим, свако кога је једном болео зуб, зна да је то болна сензација који се не може трпети, нити може нестати тек тако.

Зубобоља нема разумевања за периоде епидемије и примарније случајеве. Стоматолог је једино решење. На зубарској столици свакодневна правила заштите и дистанце, наравно падају у воду и остају само максимална заштита у датим околностима.

-Рукавице и маске, су наравно правило и када није стање епидемије, додали смо и визире као додатни ниво заштите. Све за шта постоји могућност додатне заштите, примењујемо. Велики проблем је што нико није још сигуран ни како се преноси овај вирус, капљично и/или ваздухом, а ми свакако, сваку интрвенцију обављамо из непосредне близине, директно изложени, јер другачије није могуће у стоматологији. Код стоматолошких интервенција, прскање садржаја који има и пљувачку пацијента је неизбежно. Професионална и људска обавеза је да помогнемо и учинимо све за сигурност пацијената и стручног особља - истиче стоматолог Емилија Филиповић, специјалиста дечје превентивне стоматологије.

Наравно, мере предострожности не важе само за инструменте, салу за интрвенције, већ се спроводе и пре преласка прага ординације. Дезобаријере су на улазу, али и где год је потребно,и не могу у оваквој ситуацији бити вишак.

- Како наша ординација обавља и услужно снимање за друге колеге стоматологе, дезобаријером је осигуран улаз и у рендген кабинет. Нису заштићени само стоматолози, већ и рендген техничари и сви запослени. Апсолутно сваки дан контролишемо здравствено стање свих. Сваки део ординације који је могуће, покривен је додатним заштитним најлоном који се редовно мења, дезинфекција је константна. Не проводи се само после интервенције, него у одређеним, кратким временским размацима. Опрема за вишекратну употребу се редовно и детаљно дезинфикује по прописаним процедурама, она за једнократну се одлаже по принципима одлагања медицинског отпада. Редовно проветравање просторија се подразумева - наводи Емилија Филиповић и додаје да је прописе рада усвојила и Стоматолошка комора.

-Поштујемо све мере које је прописала Стоматолошка комора, како за нас, тако и за пацијенте. Меримо телесну температуру, обавезна је дезинфекција руку и пацијенти попуњавају ковид упитник о потенцијалној изложености вирусу, ризичним контактима.
Апсолутне заштите нема, јер је и сам вирус мистерија за све. Није још познато ни како се уништава, а самим тим и како се заштити, али оно што можемо је да чинимо све, вредно и предано како би заштитили све што се може заштити верујући да ће бити довољно. Радни дан почиње раније, завршава се касније, али то је мала цена за већу сигурност личну, колега и пацијената - изјавила је спец. др Емилија Филиповић.

Превентива у свом дому
Не узрокује каријес одмах велики и константан бол, зато је редовно одржавање предуслов да, уколико проблем постоји, бар одложимо такву непријатност. Дентална хигијена, кажу многа истраживања, у глобалу, код нас, није на високом нивоу. Ипак, ту је сваки појединац за себе, а брига о здрављу зуба и десни је важна, не због других, већ због себе.

-У исхрани је присутно много намирница, посебно слатких, које се лепе за зубе, са великим количинама шећера. Идеално би било да их избегавамо, али то мало ко чини и зато је неопходно да после сваког конзумирања истих оперемо детаљно зубе. Није важно колико је то пута дневно. Пљувачка није довољно јака да се избори са оваквим материјама и потребна је помоћ четкице и пасте.
Колико је до генетике, а колико до немарности у ситуацијама када се ствара проблем који морају да реше стоматолози, тешко је проценити. Није то само питање односа два фактора, већ носи и печат времена. Ако би говорили у процентуалном односу, рецимо да је то 50:50 однос генетских предиспозиција за проблеме са каријесом и личне бриге о хигијени.
-Јесте чињеница да је било и да има људи који нису користили четкицу, а опет су имали здраве зубе, но морамо разумети колико се начин исхране променио. Свежу храну, пуну витамина врло значајних и за денталну хигијену, допунили су прехрамбени производи са много вештачких материјала што узима свој данак. То је део савременог начина живота и томе се треба прилагодити кроз ревносније чување здравља и појачану хигијену једнако тешко је саветовати колико пута је потребно дневно прати зубе, јер и то зависи од фактора исхране.
-Када не би било претераног конзумирања производа о којима говоримо, када не би било превеликог уноса шећера или других садржаја који наносе велику штету, прање ујутру и увече би било довољно, али како то није случај, нема стандардног и општег правила, већ прање онолико пута колико је потребно да се најопаснији садржаји уклоне са површине - препоручује на крају спец. др Емилија Филиповић.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa