Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Неопходна помоћ
ЈУТА: Туристичка привреда шаље Влади Србије нови апел

Неопходна помоћ

На одмору у иностранству се у овом тренутку налази око 70.000 људи из Србије, а од тога је преко агенција отишло око 35.000 до 40.000 туриста што је свега око седам одсто од очекиваног прихода у туристичким агенцијама у ударном јулском термину
Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић рекао је да ће то удружење, заједно са хотелијерима, водичима и превозницима, упутити Влади Србије писмо са апелом за додатну помоћ због катастрофалних последица пандемије вируса КОВИД-19 на њихово пословање.
Он је за Агенцију Бета рекао да су приходи туристичких агенција пали више од 90 одсто и да без секторске финансијске помоћи не моге да опстану.
“На одмору у иностранству се у овом тренутку налази око 70.000 људи из Србије, а од тога је преко агенција отишло око 35.000 до 40.000 туриста што је свега око седам одсто од очекиваног прихода у туристичким агенцијама у ударном јулском термину”, рекао је Сеничић.
Са таквим приходом, према његовим речима, туристичке агенције, а слично је и са преосталим делом туристичке привреде, не могу да опстану.
Сеничић је рекао да је доста радника туристичких агенција већ остало без посла и да је велико незадовољство запослених.
“У туристичким сектору ради око 70.000 људи и влада велико незадовољство које се једва обуздава од протеста на улици јер је изузетно тешка финансијска ситуација”, рекао је Сеничић.
Српски туристи, према његовим речима, у овом тренутку једино могу без тестова да отпутују у Турску и Бугарску, а могли би и у Албанија и Шпанију, али за те земље нема интересовања.
Организованог путовања у Грчку, како је рекао, више неће бити јер нема довољно заинтересованих људи због обавезе да мора да се уради тест на КОВИД-19 који не сме да буде старији од 72 сата.
“Остаје да се види да ли ће се отворити могућност за одлазак у Египат, а најављује се да би Тунис могао да дозволи долазак туриста без теста”, рекао је Сеничић.
Он је рекао да су током викенда у два аутобуса где су били туриста из Србије који су уплатили летовање на острву Евиа у Грчкој пронађено пет путника заражених вирусом ЦОВИД-19 и они су били смештени у карантин.
“Тестирани су и остали путници из оба аутобуса и сви су били негативни, али је градоначелник тражио да и они буду у карантину и тада је настао спор који је решен тако што су их Грци вратили до границе са Бугарском, где су их преузели аутобуси из Србије, док су болесни посебно транспортовани до Србије”, рекао је Сеничић.
Грци су, како је рекао, понудили тим туристима да следеће године летују бесплатно, али ће се видети да ли ће то тако и бити.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa