Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Систематизација  заоставштине великана
Век Миланковићеве теорије о климатским променама

Систематизација заоставштине великана

Сагледавање заоставштине и примењена истраживања. До краја године различити научни скупови. Плоча о проглашењу Универзитета у Београду за место од историјског значаја за развој физичких наука, управо захваљујући радовима
У никад изазовнијем тренутку, када је глобално загревање једно од најважнијих планетарних тема, обележава се стогодишњица Миланковићеве теорије о климатским променама, а ове године се оснива и Музеј Милутина Миланковића.
Под покровитељством Министарства заштите животне средине Републике Србије, Удружење Милутин Миланковић, 17. и 18. новембра, организује међународни скуп посвећен научном доприносу Милутина Миланковића оличеном у његовој теорији о климатским променама. Ове године оснива се и Музеј Милутина Миланковића у саставу Удружења, па ће се, на овај начин, прикупити, објединити, обрадити и систематизовати заоставштина славног научника кроз сталну поставку.
Циљ целокупног програма јесте да се обележавањем стогодишњице од објављивања Миланковићеве Математичке теорије топлотних појава изазваних Сунчевим зрачењем у Паризу сагледају достигнућа и трасирају даљи правци примењених истраживања у вези са ублажавањем последица климатских промена и временских екстрема у наредних 100 година.
У припреми и реализацији облежавања јубилеја укључени су многобројни домаћи и страни универзитети и научне институције, као и истакнути појединци који се баве истраживањима Миланковићеве теорије. Свечаном и стручном скупу као централним догађајима претходиће тематске изложбе, промотивна предавања, документарни филмови и радни састанци у сарадњи са културним центрима и стручњацима из Аустрије, Француске и Мађарске, као и међународни колоквијум „Миланковић у Будимпешти“, који ће се одржати у Будимпешти, у Мађарској.
У Београду ће овим поводом бити откривена плоча о проглашењу Универзитета у Београду за место од историјског значаја за развој физичких наука, управо захваљујући радовима Милутина Миланковића посвећеним теорији о климатским променама, а у Старом Сланкамену, као месту од значаја за саму теорију, биће организована посета лесним профилима.
Центар за промоцију науке је укључен као партнерска организација и подршка у организацији обележавања овог јубилеја. Климатске промене су један од фокуса којима се ЦПН бави кроз међународни пројекат TeRRIFFICA.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa