Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Парк који је ујединио комшије
ПРИЧА ИЗ КОМШИЛУКА

Парк који је ујединио комшије

Резултат разговора са представницима градске управе је данашњи изглед, не само парка, већ и целог насеља. Од некадашњег ругла, данас је у овом делу града изникао, сигурно, један од најлепших паркова у нашем граду
Дуго је парк у централном градском насељу Бенска бара био ругло града. А, онда су станари почели мало гласније да говоре о проблемима који су се дешавали у овом парку у улици др Андре Јовановића.
Резултат разговора са представницима градске управе је данашњи изглед, не само парка, већ и целог насеља. Од некадашњег ругла, данас је у овом делу града изникао, сигурно, један од најлепших паркова у нашем граду.
Станари околних зграда ових дана, када парк добија свој коначни изглед, и те како су заинтересовани за будућност овог парка. Активно су учествовали у многим ситуацијама које су се тицале реконструкције овог дела Бенске баре. Тренутак који их је у тој бризи највише забринуо, али и осоколио у намери да чувају овај део града, догодио се после вандалског чина непознатих извршиоца када су са молотовљевим коктелима запаљена и уништена оба интерактивна брдашца. Неко је организовао озбиљне извршиоце да уништи део парка који је „претио“ да постане омиљено игралиште за децу. Огромна, не само материјална, већ и штета за децу, нанели су неки људи којима је то брдашце било трн у оку.
Али, оставимо то по страни. Од када је гумиран последњи део парка и постављене справе за игру деце, овај парк је постао најпосећенији у Шапцу. Од раног јутра, па све и по заласку сунца, из овог парка се чује дечија радост. Деца су мало нестрпљива, па умеју и да заплачу ако не стигну увек на ред да се љуљају на јединственој љуљашци која до сада није виђена у нашем граду, али чекање се на крају исплати.
Станари околних зграда, који поподневне и рановечерње сате користе да изведу децу и парк свако вече очисте парк од ђубрета које је остављено. Неретко у касним вечерњим сатима изађу до парка и опомену мало старију децу да љуљашке нису предвиђене за њих. Пре неко вече су спречили и масовну тучу око тридесетак дечака који су се из три правца појавили у овом парку и после чега је интервенисала полиција.
Планирају да сакупе новац и да купе косилицу како би сами косили и одржавали овај парка, као и да на јасен као своју донацију засаде још по које дрво и жбуниће. Једноставно, воде рачуна о заједничком простору и желе да га сачувају.
Међу станарима, наравно да има различитих политичких опција, али су сви јединствени у оцени да је централно градско насеље после вишедеценијског заборава добио изглед какав и приличи сваком модерном европском граду. Сада се све мање говори о томе како је било тешко живети у условима какви су били све док није почела реконструкција овог парка. Сада се искључиво говори о томе како да се учини још лепшим и како да се сачува за неке друге генерације. И оно што је свакако најважније, надају се у Шапцу, ипак, не постоје болесни мозгови који би под кришом ноћи и са капуљачом на глави могли да униште овај парк као што је недавно уништено још не завршено брдашце.

Ускоро чувари
Како смо незванично сазнали из градске управе, у плани је да три градска насеља са парковима - Велики парк, Тркалиште и бенска бара, добију ноћне чуваре који би водили рачуна да се не деси уништавање паркова, градског мобилијара и дечијих справа. Веровање и нада да нико није толико ненормалан и да је спреман да уништава јавне површине, није довољна гаранција да се нечији труд, рад и велико новчано улагање неће уништити.


Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa