Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Освежење на сопствену  одговорност
СТИГЛА ЖЕГА, А МАЧВАНСКО ПРИОБАЉЕ
ДРИНЕ НЕМА УРЕЂЕНУ ПЛАЖУ

Освежење на сопствену одговорност

Обала Дрине у Мачви дуга је око 25 километара и пролази кроз три села. На овом простору нажалост нема уређене плаже, тако да знатижељници који спарних летњих дана освежење потраже у овој плаховитој реци чине то на сопствену одговорност. Опасних дубоких вирова који готово сваке године однесу по који живот, је пуно. Наравно, све то захтева максималну опрезност пливача. И поред тога нису ретке трагедије. Неуређености доприноси и експлоатација квалитетног дринског шљунка и песка која је чести узрок протеста грађана.
С друге стране обала ове реке у Мачви је заиста живописна и просто мами све љубитеље природе и друге људе жељне одмора и разоноде. Поготово је то изражено баш ових спарних дана, када су море, језера и разне друге туристичке дестинације, због деловања корона вируса и скупоће, многима неостварен сан.
- Утапају се углавном пливачи јер су непливачи више свесни опасности и воде рачуна где ће се купати и докле на “живу воду” смеју да одлазе. Са дубинама и вировима ни највештији не успевају да се изборе, а камоли деца и млади људи, којих је највише на дивљим плажама. Дрина је брза и непредвидива, каже Слободан Росић, професор физичке културе из Бадовинаца.
Његов земљак, први човек највеће мачванске месне заједнице Бадовинци Александар Илијашевић, тврди да неуређености плаже доприноси и експлоатација дринског шљунка и песка, која за последицу има и бројне друге проблеме, због чега су грађани више пута протествовали.
Светлији пример у овоме је деловање Удружења дринских сплавара у Бадовинцима, које окупља велики број чланова, заљубљеника у реку и увек је спремно да помогне, посебно приликом неких уобичајених сеоских манифестација, које нажалост ове године нису одржане због корона вируса.
У исту групу позитивности, треба убројати и Удружење Еко Дрина које се бори за пријатнији и лепши изглед реке, а његов агилни председник Светомир Тошић, већ је реализовао важне пројекте на постављању клупа за седење, зелене површине и засада дрвећа у близини “Павловића моста”.
Лош пример долази и из Црне Баре, где су неки ранији креатори туристичког развоја у овом крају желели да Васин Шиб ( Атар крај Дрине у Црној Бари) претворе у туристички простор. Нажалост то је данас велико “дивље насеље”, а простор неприлагођен сврси. “Оживи” само у време одржавања туристичко-забавне манифестације “Хајдучко вече”.
Све у свему приватна иницијатива добија све већу шансу. Она је сада делимично користи али пут до уређеног одмаралишта на Дрини у овом крају још је на “дугом штапу”.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa