Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
ВЕЛИКАН НА КЛУПИ
ВАТЕРПОЛО: ВК „ШАБАЦ“

ВЕЛИКАН НА КЛУПИ

Нови тренер Шапчана Емил Николић, један од најпознатијих и најпризнатијих тренера на простору бивше Југославије. Зачетник доминације дубровачког Југа. Претходне сезоне водио Корчулу
Чини се да домаћи шампионат и домаћи клубови нису били овако играчки снажни још од чувене сезоне 2012/13, а упркос изузетној конкуренцији, високе амбиције и у наредној сезони има актуелни шампион екипа ШАПЦА. Велики адут у овој борби могао би бити нови шеф стручног штаба ЕМИЛ НИКОЛИЋ.
Николић је претходне сезоне водио екипи КПК (Корчулански пливачки клуб), али тренерско име и славу стекао је радећи почетком века у дубровачком Југу. Као први тренер тима довео је „југаше“ до титуле шампиона Европе. Те године је у полуфиналу финалног турнира савладао наш Бечеј, а потом у великом финалу Олимпијакос. Предвођени Николићем велики победнички пехар „ватерполо госпари“ подигли су и у ЛЕН купу, а тренерски је предводио клуб до две титуле шампиона Хрватске и три пехара у Купу. Данас је „Југ“ најквалитетнији тим у Хрватској, региону, једна од претендената на титулу шампиона Европе, а многи сматрају да је баш рад Емила Николића поставио темеље доминације у овом веку.
Вијекослав Кобешчак актуелни дугогодишњи тренер дубровачког клуба са којим је пре неколико година постао шампион Европе, апострофирао је Николића као једног од тренера који су имали највећи утицај на њега. Две године Кобешчак је био Николићу помоћник у Загребу, а управо он је заменио Николића на позицији најтрофејнијег хрватског тренера.
-Емил Николић је имао невјеројатан тактички приступ ватерполу. Имплементирао је многе нове ствари и трендове у ватерполо и пуно ми је помогао – рекао је у разговору за један спортски портал у суседству Кобешчак.
Иако је највећи траг оставио у Дубровнику, добре резултате забележио је и као стручни саветник у которском „Приморцу“ 2009. када су Црногорци постали шампиони Европе, потом као тренер Младости из Загреба, освојивши Куп и као селектор јуниорске репрезентације Хрватске бронзом 2007. године. Био је и слекетор сениора на Медитеранским играма 2005. Тренерску каријеру је градио и у Италији, где је предводио „Камоли“, Малти, другом загребачком клубу „Медвешчаку“ и поменутој Корчули. Крајем претходне деценије довођен је у везу са Партизаном, као опција да замени Дејана Удовичића, али све је остало на нивоу могућности.
Пре тренерског рада у ватерполу, наравно иза себе је оставио играчку каријеру, наступајући за касније шампионе Европе, Приморац и Југ, односно Ђенову и Катању, чланове највишег ранга италијанског ватерпола.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa