Инфо

11. август 2011.11. авг 2011.
ОСМА СМОТРА ИЗВИЂАЧА СРБИЈЕ

СТО ГОДИНА МЛАДОСТИ

Више од 2.000 извиђача из Велике Британије, Израела, Малезије, САД, Италије, Финске, Словеније, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије, поводом Осме смотре извиђача Србије бораве у Шапцу
Смотра извиђача Србије организује се сваке четврте године. Овај пут, реч је о осмом окупљању, изузетно значајном из разлога што обележавамо сто година од оснивања скаутизма у Србији. Наиме, 1911., у Србији је основано прво удружење извиђача, а иста та организација је била једна од шест скаутских организација које су формирале Светски скаутски покрет ““ рекао је Велимир Милошевић, старешина Осме смотре извиђача Србије, и напоменуо да са преко 32 милиона чланова, скаутска организација представља најмасовније удружење младих у свету.
На смотри ће учествовати више од 2.000 извиђача из тринаест светских земаља. За њих је овом приликом организован разноврстан програм.
- Приликом планирања активности за наредне дане водили смо се идејом да наши гости буду константно ангажовани, од буђења које ће бити свако јутро у седам часова, до повечерја које је заказано за 23 сата. Наиме, у оквиру смотре је организовано пет насеља. У сваком од њих ће бити смештено 400 извиђача. Они ће имати своје руководство, које ће надгледати централни тим и начелство. Територијално, садржај је организован на подручју Шапца и делом Сремске Митровице. Од суботе, па у наредних пет дана, по једно од насеља ће долазити на Стари град где ће бити уприличена такмичењу на води. Друго насеље ће ићи у Засавицу и у Сремску Митровицу у посету музеју и остацима римског града. У Засавици смо припремили различите радионице и вожња бродом. Следећа активност је на хиподрому. Тамо смо поставили вештачку стену на којој ће бити такмичење у пењању. У истом амбијенту биће организован тест о познавању животиња, такмичење у хајдучким вештинама. Учесници се увече враћају на Летњиковац на вечеру, приређујемо културно уметнички програм, промоцију филомова о националним парковима Србије. На Летњиковцу ће сваки дан у току трајања смотре остајати по два насеља за која су планирана спортска такмичења, радионице у оквиру којих ће се уз помоћ професора Школе за уметничке занате упознати са различитим традиционалним вештинама обраде дрвета, камена, глине. И тако у круг. Док свако од пет насеља не прође све етапе ““ каже Милошевић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa