Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Мере поштоване и више од траженог
ОДГОВОР НА ОПТУЖБЕ ДА СУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ КРИВЕ ЗА ЕПИДЕМИОЛОШКУ СИТУАЦИЈУ У ШАПЦУ

Мере поштоване и више од траженог

„Наглашавам, у том моменту на снази нису никакве мере, никаква ограничења, а народу се тих дана шаљу славодобитне поруке да је корона побеђена Поред тога, редуковали смо садржај манифестације, како би било што мање директних контаката, по цену да догађај изгуби на атрактивности и посећености“ рекао је директор Туристичке организације Града Шапца Срђан Митрашиновић
Манифестације одржане у Шапцу у јуну месецу немају никакве везе са тренутном епидемиолошком ситуацијом у Шапцу. Све су уредно пријављене надлежним органима, а поштовано је и много више од епидемиолошких мера које су у том тренутку захтеване од републичког Кризног штаба. Ово су најважније поруке које су на конференцији за медије јавности у понедељак упутили директор Туристичке организације Града Шапца Срђан Митрашиновић и директор Хиподрома Шабац Александар Драгојевић.
Повод конференције били су бројни наводи који су се претходних дана појавили на појединим порталима, у саопштењу локалног одбора Срспке напредне странке, па и од министра пољопривреде Бранислава Недимовића, а који за ширење коронавируса у Шапцу директно окривљују манифестције одржане 19, 17. и 28. јуна, односно: Ноћ куповине, Руже Липолиста и коњичке трке.
-Предходних дана подигнута је медијска машинерија која за политичке потребе једне политичке групације износи неистине, с познатим циљем - стварање лажне слике стварности. То се ради крајње банално, неморално и недостојно пристојног човека, уз покушаје да заменом теза и спиновима скине одговорност са оних који заиста јесу одговорни за тешку ситуацију у коју смо доведени, лицемерно и кукавички оптужујући недужне људе. Нисмо до сада реаговали на ове лажи и ниска подметања све у жељи да смањимо простор за политиканство и расипање енергије на било шта што није усмерено на борбу за очување здравља људи. Но како све има своју границу, тако је исцрпљено и наше стрпљење и спремност да на сопствену штету не реагујемо. Једноставно, приморани смо да одговоримо на бесрамно лицемерје и покушаје да се преко других оперу неодговорност и сопствена савест, рекао је Срђан Митрашиновић.
Ноћ куповине одржана је 19. јуна. Митрашиновић је подсетио да је то било дан пре дербија на ком је било 18.000 људи и два дана пре избора, на које је изашло нешто мање од 50 одсто грађана Србије.
-Наглашавам, у том моменту на снази нису никакве мере, никаква ограничења, а народу се тих дана шаљу славодобитне поруке да је корона побеђена. Тада имамо јасне изјаве струке да опасности нема, децидиране изјаве чланова републичког кризног штаба, као и предизборне спотове СНС-а у којима се истиче да је корона побеђена и позивају се људи да изађу из куће. Погледајте снс информатор бр 83 у ком се поносно тврди да је опасни вирус побеђен. Поред тога, редуковали смо садржај манифестације, како би било што мање директних контаката, по цену да догађај изгуби на атрактивности и посећености, навео је Митрашиновић.
Други догађај који је обележен као „кривац“ јесте манифестација „Руже Липолиста“, која је одржана 27. јуна. Тада такође не постоји ограничење у погледу броја људи који могу бити окупљени на отвореном, али постоје препоруке да одржавају физичку дистанцу од једног метра или да носе маске.
-Поред тога Фестивал смо свели само на ревијалну изложбу цвећа, док смо све друге програме укинули. Иако не постоје препоруке сви учесници изложбе цвећа, а и базара добијају средство за дезинфекцију, маске, рукавице. Манифестација је уредно пријављена МУП-у, као и увек, навео је Митрашиновић.
Трећи наведени догађај су коњичке трке, односно други тркачки дан на Хиподрому, који је оджан 28. јуна. Организатори наводе да је и он уредно пријављен МУП-у, надлежним здравственим установама, али и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и то 10 дана пре одржавања.
-Први тркачки дан је био 21. маја, за време ванредног стања и он је одржан без публике, како су мере тада и налагале. Већ следећег дана дозвољено је присуство публике на спортским догађајима. Лично сам 18. јуна у Пошти предао допис за Министарство пољопривреде, Управиза ветерину у Београду у ком се наводи да пријављујем одржавање другог тркачког дана. То је било три дана пре избора. Дом здравља нам у допису од 23. јуна наводи да на отвореном простору не постоји лимит за окупљени број људи, али да треба поштовати физичку дистанцу од једног метра или ношење маске. Други допис од њих нам стиже 26. јуна и у њему стоји да су мишљења да треба забранити окупљања ако се не поштују препоруке Кризног штаба Републике Србије. Ми смо испоштовали све препоруке и више од тога, навео је Александар Драгојевић.

-Овим прозивањем нама је малте не нацртана мета на челу. Не желим да мене неко сутра окриви зато што му се дете разболело. Као човек не могу да се не запитам да ли је министар тај дан када је долзаио у Шабац могао да оде у неко село у Мачви или Поцерини и објасни пољопривредницима зашто је ситуација у пољопривреди оваква каква је, уместо што је испред здравствене установе прозивао манифестације, рекао је Александар Драгојевић.


-Немојте се под паролом бриге о народу бавити политиком, сами сте криви за све! Немојте покушавати да своју неодговорност и неспособност припишете другима, не може се све бескрајно дуго и некажњено политизовати, посебно не у ситуацији у којој су угрожени животи људи. За скоро четири године колико водим тош нисам дозволио да се рад ове институције важне за углед Шапца политизује - нећу то дозволити ни сада, истакао је Митрашиновић.

M/M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa