Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Број заражених у благом паду
Конференција за медије градског Штаба за ванредне ситуације

Број заражених у благом паду

Како је саопштено на редовној конференцији за медије, у понедељак је у Дому здравља прегледан 261 пацијент. По извештају Завода за јавно здравље тестирано је 163 лица. Позитивно је 86 лица
У ОБ Шабац се налази 281 пацијент, у понедељак је било 28 пријема, 11 лица се налазе на респиратору. Такође, имамо и један смртни случај за који је потврђено да нема везе са ковидом 19 – рекао је командант Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.
Када је у питању рад привремене ковид болнице у Шапцу, начелник Градске управе Милан Васић рекао је да су представници Министарства одбране, Министарства здравља и представници града Шапца били у обиласку привремене болнице у Економској школи „Стана Милановић“
-Састанак и обилазак болнице је у циљу отварања и дефинисања услова који су неопходни да постоје у наведеној институцији. За сада, дефинисане су обавезе Опште Болнице, Дома Здравља а оно што је неопходно да град учини је у смислу дефинисања дезинфекције самог објекта прибављања одређене информатичке опреме и компјутера, дефинисање путева хране која ће бити опремана и остале техничке ствари. Ове одлуке ћемо предложити на састанку градског Штаба и надам се да ћемо брзо приступити реализацији тих обавеза.
За сада је предвиђено да се у привременој болници лече пацијенти са лакшом клиничком сликом, у завршној фази лечења који се отпуштају из ОБ Шабац, невезано за ковид статус.
-Још увек немамо информацију од Министарства здравља ко би управљао и руководио том болницом. Као што је познато из одлуке о отварању ове болнице коју је Влада, односно Републички кризни Штаб донео је дефинисано да ће Министарство здравља дефинисати управника– истакао је Васић и додао да се контролишу 1.744 лица која су дефинисана као контакти, као и да су биле 22 ненајављене посете од стране Полицијске управе али није било основе за покретање поступака, односно нађени су на адресама.
Командант кризног Штаба је подсетио још једном на које начине се град бори против заразе:
-Све радимо у складу са важећим прописима и процедурама које је прописала СЗО, која каже да се против заразе не можете борити ако нисте утврдили ко је болестан и ако нисте способни да издвојите контакте. Ми се против заразе боримо системом који се изборио за чињеницу да се велики број наших грађана тестира, да резултати тестова стижу у року од 24 сата како би могли да констатујемо која лица су заражена. ЗЗЈЗ евидентира контакте. Тај списак се прослеђује санитарној инспекцији која пише решења. Комунална полиција преузима и уручује та решења. Редовна полиција позива грађане и контролише придржавање изолације. Тај систем не постоји нигде другде у Србији.
Истакао је да поред борбе са вирусом, такође воде и борбу против лажи и са тим се суочавају сваког дана.
-Ја не бих имао никакав проблем да овде имам озбиљне аргументе на које бих требао да одговарам, али кад имате лажи једини начин на који се боримо против њих су истина и чињенице. Поделићу поново лажи које пласира СНС. У уторак је изашло мишљење ЗЗЈЗ које изгледа као панфлет СНС. То само говори како се злоупотребљава једна институција од стране страначких представника. Лаж која стоји у том саопштењу јесте да су мени упућивани различити предлози, мишљења и препоруке, а да ја као командант на њих нисам реаговао. Ја не могу да будем командант када нема ванредне ситуације. Тада свака јавна установа ради према правилима која су успостављена на нивоу државе. Правила која су споменута су важила за целу Србију. Што се тиче конфузије коју ја изазивам на конференцијама за медије, ја сада јавно позивам представнике свих здравствених установа да дођу на конференције које су отворене за јавност, и објасне јавности то што имају да објасне, истакао је Зеленовић и додао:
- Када се проглашавала ванредна ситуација, мени је замерено да нисам пратио упутства. Рекао сам и објаснио да ја нисам у том тренутку био командант, али када смо се изборили за довољним бројем тестова кренули смо у борбу. Имали смо седницу Штаба за ванредне ситуације. На тој седници директор ОБ, господин Поповић је био уздржан и није гласао за ванредну ситуацију. Представник ЗЗЈЗ се није ни појавио на седници на којој је одлучивано. Тог јутра је председник Александар Вучић рекао да смо ми измислили варедну ситуацију. Чланови СНС на тој седници нису гласали за то да се у Шапцу уведе ванредна ситуација - додаје Зеленовић.

Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa