Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Корона посебно опасна по алергичне
ПОЧИЊЕ СЕЗОНА АМБРОЗИЈЕ

Корона посебно опасна по алергичне

„Уколико се на неку од тежих алергијских реакција надовеже ковид, који би изазвао пнеумонију дошло би до изузетно компликоване ситуације. Оно што је сигуран симптом који прави разлику је температура, јер алергију никада не прати температура“, наводи др Јелица Кампић Спировски, специјалиста медицине рада из Дому здравља „Др Драга Љочић“
Крај јула и почетак августа представљају и почетак мука за све оне који су алергични на амброзију. Нажалост, у нашој земљи је у јеку и епидемија коронавируса. Како и једно и друго „нападају“ дисајне органе, по алергичне од амброзије додатно је ризично да се заразе овим вирусом.

-Алергија на амброзију може имати благ и безазлен облик, али се може развити и астма, па и тежак облик астме. Забележено је, мада се јако ретко дешава, да реакција на амброзију буде тако јака да дође до смрти. Уколико се на неку од тежих алергијских реакција надовеже ковид, који би изазвао пнеумонију дошло би до изузетно компликоване ситуације, наводи др Јелица Кампић Спировски, специјалиста медицине рада из Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Наша саговорница поручује свима који знају да имају алергију на амброзију да на интернету прате колика је концентрација амброзије у ваздуху, што заводи за јавно здравље објављују. Ове године пацијенти још нису почели да се жале на овај проблем.

Симптоми који прате алергију и вирус могу бити слични, али постоје и битне разлике. Ситуацију са короном додатно отежава то што се ради о новом вирусу, о ком се сваког дана сазнаје нешто ново и који се код сваког испољава индивидуално. Ипак, постоје смернице које треба пратити и које указују на то да се треба јавити лекару због вируса.
-Симптоми који су заједнички за алергију и вирус су гребање у грлу, кашаљ, док је за алергије типично пецкање у очима и свраб очију и ушију, кијавица, може да дође до сливања секрета низ грло. Особе које имају алергију на амброзију то препознају. Кашаљ код ковида, поготову ако постоји упала плућа, је специфичан – упоран, на махове, непрекидан и може довести до зацењива.

Такође, за ковид је карактеристичан умор и бол у мишићима. Оно што је сигуран симптом који прави разлику је температура, јер алергију никада не прати температура, наводи др Кампић Спировски.
Међутим, немају ни сви заражени коронавирусом температуром.

„Чувени“ асимтоматски случајеви немају ниједан симтпом. Иако је то добро по њих, није добро по људе са којима су у контакту, јер као носиоци вируса могу да га пренесу на друге.

-За асимптоматске случајеве се сматра да су заразни. Иако се вирус избацује најчешће кашљањем и кијањем и они могу да избацују капљице вируса у којима су честице док говоре или ако певају, на пример. Особе које имају симптоме су најзаразније два до три дана пре појаве симптома и за време њиховог трајања, каже наша саговорница.

Грађани су прилично збуњени коронавирусом. Ако изузмемо оне који „Не верују у корону“ са друге стране постоје и они који се тестирају по неколико пута, чак и без икаквих конкретних симптома, можда само зато што им се „нешто чини“. Међутим и лекарима је још увек доста тога нејасно. Пре свега, зашто неко нема симптоме уоште, или су они веома благи, а неко доспе до респиратора или изгуби живот.

-Велика пажња научника је усмерена на то зашто се код неког јавља изуетно тешка клиничка слика, а код неког блага. Не зна се још увек зашто код неког дође до тако нагле и јаке упале плућа, где се огромном брзином губи плућно ткиво и капилари. Могуће је да неко ко је млад и здрав умре за 24 или 48 сати. Прве симптоме не осети или их занемари. Ковид не делује само на плућа, иако је то његова најтежа форма, него и на бубреге и на централни нервни систем, каже наша саговорница.

Температура је један од најсигурнијих знакова, поготову ако се појави у року од седам дана од контакта са неким ко је заражен. Посебну пажњу треба да обрате и они који су били на неком дешавању са више људи или раде на таквом послу да су у контакту са много људи, а нису имали адекватну заштиту.

-Пораст температуре углавном указује на упалу плућа. За разлику од грипа који почиње наглом високом температуром, температура код ковида је другачија. Има таласаст облик – има је, па нема. Једнократно мерење није поуздано. Поред тога, веома чести симптоми су слабост у мишићима, умор, главобоља. Губитак чула мириса је чак поузданији и препознатљивији од температуре. Код неких случајева и остане само на том симптому и не развије се тежа клиничка слика, каже др Кампић Спировски.

Сви пацијенти са температуром сада се упућују у ковид амбуланту. Тамо се обавља преглед и постоје јасни показатељи на основу којих ће неко бити тестиран на ковид.
-Поред прегледа, ради се и анализа крвне слике и неки елементи су типични за ковид. Пад леукоцита и лимфоцита указује на вирусну инфекцију. Промене на плућима не морају да се чују. Зависно од симптома, пацијент ће бити упућен на снимање плућа на рентген, а још поузданији за откривање упале плућа је скенер, наводи наша саговорница.

Колико је невидљиви непријатељ „опасан“ говори и чињеница да тестови могу бити негативни, због тога што се вирус „спустио“ на плућа и више га нема у брису који се узима из грла и носа, а такође и рентген уме да покаже чиста плућа, да би се упала открила тек на скенеру. Иако се у почетку гооврило о ризичним и мање ризичним групама, други талас, или други пик првог таласа је показао да сви спадају у прву групу.

Резиме
Разлога за страх од ковида има: ако се појави температура виша од 37 степени која прати умор, општу слабост, кашаљ, главобољу; ако је постојао контакт са ковид позитвном особом у претходних седам дана или ако је уопште постојао контакт са великим бројем људи, а јави се неки од ових симптома и траје дуже од једног дана.


Праву маску носити на прави начин
Др Јелица Кампић Спировски апелује на све који пате од алергије на амброзију да у наредном периоду избегавају непотребне контакте и да обавезно носе адекватне маске и на прави начин, што треба да раде и сви остали.

-Веома често виђам људе који носе неадекватне маске или их не носе правилно. Носе маску тако да покрије уста, али не и нос, а највише вируса улази кроз нос. Такође, гумице на маскама су предуге па маска стално спада и дирају је рукама. Платнене маске су изузетно ефикасне, али треба да су трослојне, са два слоја синтетике и једним, спољашњим, од памука. Епидемиолшке су за наше услове скупе и оне нису ефискасне све док трају, него само шест сати, односно сваки дан их треба мењати.
М.Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa