Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Подела пакета најугроженијима
Фондација „Ана и Владе дивац“ и Хумано срце Шапца

Подела пакета најугроженијима

У сарадњи са фондацијом „Ана и Влада Дивац“, групом „481“ и Амбасадом Краљевине Норвешке, Хумано срце Шапца реализовало је поделу 780 прехрамбених и хигијениских пакета за наше најугроженије суграђане којима је помоћ најпотребнија
У организацији Фондације Ана и Владе Дивац и локалних партнера обезбеђени су пакети помоћи за најугроженије становнике Шапца. Грађани Србије из осетљивих категорија посебно су погођени кризом изазваном коронавирусом и потребна им је додатна брига и подршка. Кроз пројекат „Помоћ најугроженијим су грађанима у борби са Ковидом 19“, обезбеђено је 10.000 породичних пакета са основним намирницама и хигијенским средствима, који ће бити подељени једнородитељским породицама, корисницима народних кухиња, вишечланим породицама, становницима нехигијенских насеља, породицама које брину о деци или одраслима са инвалидитетом, те појединцима који живе и раде на улици. Пројекат реализује Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са Групом 484 и уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији.
„У току је други круг поделе пакета нашим најугроженијим суграђанима и то у Шапцу, Ужицу, Прибоју, Врању, Београду и Ћуприји. Током јуна први пакети су подељени у седам градова Србије - у Сомбору, Лесковцу, Београду, Суботици, Сомбору, Чачку, Нишу, Лесковцу и Прокупљу. Поделу помоћи реализујемо са чак 110 локалних партнера – са локалним институцијама, удружењима грађана и волонтера и Црвеним крстом од којих су многи дугогодишњи сарадници Фондације и од којих смо добили велику подршку и информације о потребама грађана када је у питању расподела помоћи. Овом приликом желимо да се захвалимо нашим партнерима на пројекту - Групи 484 и Амбасади Краљевине Норвешке у Србији“, рекла је Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.
У Шапцу је испоручено 820 пакета за десет локалних удружења намењених најугроженијим грађанима – особама са сметњама у развоју, вишечланим породицама са ниским примањима, оболелима од церебралне парализе и дечје парализе, дистрофичарима и особама које немају свој дом.
-Ово је донација фондације „Ана и Влада Дивац“, који су поделили средства за наше најугроженије суграђане на територији општине Шабац. Поделу пакета ће преузети наша удружења „Дуга“, „Каритас“, Удружење параплегичара и многи други, јер су они најбољи познаваоци прилика нашег терена – каже Ружица Поповић председница фондације „Хумано срце Шапца“ и додаје да ће сви пакети бити испоручени на право место где је помоћ најпотребнија, за наше најугроженије.
Пакети ће бити дистрибуирани удружењима, која ће касније вршити поделу корисницима.
Ситуација у којој се тренутно налазимо погодила је све грађане, али оне најосетљивије категорије посебно. Представник удружења параплегичара Славиша Савић истакао је колико је ово битно за њих
-Наше удружење се труди да нашим члановима, привенствено особама са инвалидитетом помогнемо па и овој ситуацији која је задесила читаву земљу, али и свет. Ови прехрамбено-хигијенски пакети значајно ће помоћи јер су наше породице поприлично осиромашене у последњем периоду, а да особе са инвалидитетом па и њихове породице трпе велике последице саме економске кризе која је почела али и која нам тек следи – и додаје да је ова помоћ драгоцена у сваком случају. Када је у питању дистрибуција, истиче да ће се трудити да се поштују све прописане мере заштите и препоруке кризног штаба.
Татјана Радисављевић председница удружења „Живимо заједно Шабац“, објаснила је колико је битан и психолошки и емотивни моменат
-Удружење „Живимо заједно Шабац“ окупља особе које имају сметње у развоју и то су лица која су углавном из социјално угрожених средина. Осврнуто је већ на материјални моменат који наравно није занемарљив с обзиром на целу ситуацију. Ја бих се осврнула на емоционални, психолошки моменат. Људи су углавном, када су неки проблеми у питању, окренути ка својим породицама, врло је мало оних који мисле на друге у таквим ситуацијама. Значајно је када постоје особе које мисле о људима који имају далеко више проблема и потребе другог типа. То њима значи као подршка и ветар у леђа, да нису скроз маргинализовани. Да једноставно буду видљиви у нашем друштву.
Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa