Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Р. Ристивојевић

Р. Ристивојевић

Обична прича о необичној Катарини

Бунтовница широког осмеха

Стартуј машину! Правац аутопут!
Нађи авантуру! Узми свет у загрљај.
Волим дим и и светла!
И кад загрми метална машина.
Као право дивље дете.
Јер ми смо рођени да будемо дивљи!
(Steppenwolf - Born to be wild)
Црна кацига, тамне рукавице, кожно одело као идеална кулиса за хард рок звук познате песме. Опака машина пред којом се и ветар раздваја, а испод свега, уместо стилизованог прототипа „Анђела пакла“, широк осмех посвећене, успешне, предане тинејџерке која у потрази за отклоном, на двоточкашу одлази далеко, изван градске вреве. Мало даље није нека одређена локација, већ мир за којим се трага. Само посебни уместо тишине одаберу брујање мотора, статичности супротставе путовање, време другачије тече тада, а сат, или два немају прецизан циљ, они су суштина и побуна против притисака свакодневице. Бег у пространства...

-Слобода! Мод на који „програмирам“ мисли и релаксација коју осећам док возим су најлепши осећаји. Не размишљам, само возим мотор, слушам музику и уживам. Природа, машина и ја, непроцењиво - дели своје импресије и пасију Катарина Срдановић.

Иако је недавно на рођенданској торти „угасила“ 18 свећица, од када сежу јасна сећања ужива у звуку брундања двоточкаша.

- У улици где живим постоји мала радионица за поправку. Као дете са нестрпљењем сам ишчекивала да се неко упути ка гаражи у комшилуку. То су били посебни догађаји, али можда је љубав и наследна. Брат и тата поседују моторе, те сам се угледала на њих и желела да будем поносна власница једног - признаје гимназијалка и шеретским осмехом тату подвлачи као највећег „кривца“ за музички укус, склоност ка „љутим“ машинама, и другим ситницама које је чине бунтовницом.

- Тата је одувек велика подршка, ментор. Свирао је бубњеве, ја гитару. У консултацији са њим је купљен и први мотор. Тренутно возим Ходну Ребел 125. Она може да развије максималну брзину од 111 километара на час. Машину велике кубикаже тешко је контролисати, посебно када је особа неискусна, и не бих препоручила вршњацима да се упуштају у тај вид авантуре. Родитељи не гледају увек благонаклоно на моторе. Морам да признам да су страхови донекле оправдани, али све зависи од особе. Потребно је поседовати вештину управљања машином. Када савладате основе, стекнете рутину, тек тада сте спремни за самосталну вожњу.

Одговорност према себи, другима максима је безбедног путовања и освајања друмова, наводи Катарина. Мотоциклисти често нису довољно видљиви учесници у саобраћају, а адреналин и неискуство узимају данак.
-Мотоциклисти се сусрећу са бројним проблемима у саобраћају. Други не обраћају довољно пажње на њих што може бити проблем са озбиљним последицама. Треба поштовати прописе, слушати себе и сагледати околину. Нису сви мотори предвиђени за градску вожњу.

Уз другачији музички укус, став, оно што ову девојку издваја је и активан волонтерски рад у различитим сферама. Летње школице Канцеларије за младе, анагажовање у Црвеном крсту Шабац, Омладински клуб шабачког позоришта, ИНТЕФ, извиђачи, а непосредно искуство нам дозвољава да додамо и чланица младе редакције Гласа Подриња.
- Вероватно да би многи рекли како је кључ свега добра организација, али ћу искрено признати да не гледам тако, мислим да је то више ствар мог карактера. Не умем да будем мирна и повучена. Широк спектар интересовања ме окружује и желим свим жељама да дам прилику. Волонтирам на више места, на шта гледам као прилику за упознавање са различитим пословима и шансу да пронађем себе у некој професији. То је озбиљна активност која изискује посвећеност и младима пружа драгоцено искуство.

Уврежено мишљење је да смо у добу када се млади потискују, њихов глас није довољно продоран, генерације стасавају одвојене од реалног света. Но, ова констатација није оно што одликује Катарину.
-Није тачно да се мишљење младих не уважава и да генерације не знају за многе догађаје у граду. Само што је тако лакше рећи, него „знам, али не желим да учествујем“. Поента је у жељи и интересовању. Положај младих се мења и јасна је подршка различитих институција и појединачних узора - рекла је наша саговорница апострофирајући значај подршке и уважавања са премисом једнакости свих учесника.

-Директорка Шабачког позоришта Миња Богаваац је оснивањем Омладинског клуба допринела видљивости младих пружајући нам шансу да искажемо своју креативност. Уз њу бих поменула Марију Ратковић, јер оне као особе које нису само дале потпору кроз функцкију, већ су од првог тренутка све нас посматрале као једнаке себи - закључује Катарина и на питање о будућем академском усавршавању каже да је присутна дилема, адвокатура, или филмска и телевизијска режија, и како је све(т) c’est genial!
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa