Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
ФОРМИРАНА СВА ОДЕЉЕЊА
У ШКОЛИ У КОЦЕЉЕВИ ЗАДОВОЉНИ УПИСНИМ РЕЗУЛТАТОМ

ФОРМИРАНА СВА ОДЕЉЕЊА

Од 130 свршених основаца из тамнавског краја њих 98, односно 76 одсто се определило за неке од смерова у коцељевачкој средњој школи.
То је више него добар просек јер статистика каже да се у срединама сличним нашој уписује од 60-80 посто ученика са своје територије
Средња школа у Коцељеви богатија је за 115 нових ђака који су се одлучили да образовање, након завршене основне школе, наставе у овој образовној установи. У односу на прошлу годину сада је нешто мањи број заинтересованих али у школи истичу да су задовољни.
–Не можемо се поредити са школама у којима су попуњена сва места. То је бесмислено, мада их ове године нема много. И у већим градовима у многим школама остало је слободних места. У поређењу са школама сличним нама, ван градских средина, мислим да заиста можемо бити задовољни. После Богатића и Уба, који имају знатно више становника од нас, ми смо са најбољим уписним резултатом у Мачванском и Колубарском округу. Прошле године је било нешто више ђака али разлика није драстична. У претходној години није ни било толико слободних места у школама у Србији и мање је остало слободних места. Ове године је нешто већа понуда места у односу на број ученика који су завршили основну школу- изјавио је директор Верољуб Матић.
Од 130 свршених основаца из тамнавског краја њих 98, односно 76 одсто се определило за неке од смерова у коцељевачкој средњој школи.
–То је више него добар просек јер статистика каже да се у срединама сличним нашој уписује од 60-80 посто ученика са своје територије. Ми смо се приближили тој горњој граници. Мало ђака имамо из Доњег Црниљева који традиционално одлазе у Шабац. Из Драгиња је, такође, мање ђака. Зато је тај проценат 76. Али, ми имамо децу из околних општина, са рубних подручја, где је организован превоз ђака школским аутобусом јер та подручја нису покривена линијским превозом- објаснио је Матић.
Просечно, свако одељење првог разреда имаће по 23 ученика. Сви смерови су готово подједнако попуњени, осим машинских техничара за компјутерско конструисање којих ће у наредној школској години у првом разреду бити 18. У одељењу економских техничара наставу ће пратити 25 ученика, док је за смер пољопривредни техничар један мање заинтересован кандидат. Двадесетчетворо је уписало смер мушки и женски фризер колико их је и у трећем степену машинске струке.
–Ми немамо неформираних одељења. Рекао бих да је ово горња граница очекиваног имајући у виду све околности и специфичности ситуације у којој смо се нашли сви. Није било непосредне презентације смерова, па је мало неочекивано да је слабија заинтересованост ђака за смер машински техничар за компјутерско конструисање. Ја то не могу другачије да протумачим осим да родитељи и деца нису у довољној мери обавештени о перспективи коју овај смер пружа, како за запошљавање тако и за наставак образовања. То је један од најперспективнијих смерова. Показало се да је непосредни контакт са ученицима и њиховим родитељима у циљу промовисања школе ипак незаменљив- закључио је директор.
Занати су и ове године били атрактивни за ученике. Познаваоци прилика кажу да су знања стечена на овим смеровима “злата вредна”, уколико се ђаци одлуче да се баве послом за који су се школовали. Мајстори свих профила су дефицитарни што је донекле последица неправилног односа према занатима већ дужи низ година.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa