Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Нaставак после епидемије
КОРОНАВИРУС ПОНОВО ЗАУСТАВИО РАД КОМИСИЈЕ И ПРОЦЕДУРЕ ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ

Нaставак после епидемије

Процедура вантелесне оплодње поново је заустављена услед погоршања епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, а наставак процеса биће поново могућ када се у Србији створе епидемиолошки услови
Како кажу у удружењу Шанса за родитељство, Републичка стручна комисија за Биомедицински потпомогнуто оплођење (БМПО) обратила се Републичком фонду за здравствено осигурање у вези са препоруком спровођења поступака БМПО, услед погоршања епидемиолошке ситуације у Србији, а на основу и добијеног стручног мишљења епидемиолога Института Батут.
-До даљњег неће достављати нове спискове осигураних лица за заказивање термина за консултације за процес вантелесне оплодње све док се у Србији не створе повољни епидемиолошки услови за поновно упућивање истих на поступак вантелесне оплодње. Потребно је да установе одложе заказане термине, консултације и процесе и да обавесте парове о томе – рекла је Сандра Јовановић, председница удружења Шанса за родитељство.
Рад комисија у здравственим установама обуставља се од понедељка, 20. јула. Комисија ће обавестити парове о новом термину, као и о томе да је комисија отказана. Одредиће се нови термин када се за то стекну нови услови.
- Корона вирус и даље утиче на све, не посустаје, утиче и на стварање новог живота. Многи парови годинама чекају на ВТО процедуре, пролазе кроз администрацију, припремају се. Многи су сада добили нову шансу промењеним условима а ту шансу су дуго чекали. Психички је јако тешко све ово издржати и под околностима када нема короне, а камоли сада. Јасно нам је да је ситуација озбиљна, али се надамо да неће дуго трајати и да ће парови моћи у најскоријем року да наставе тамо где се сада стало. Поново ће бити проблем старосна граница за жене, али се надамо да ће се наћи решење као што је било и након завршеног ванредног стања“ – изјавила је Јовановић.
Она је додала да парови који су започели процес у консултацији са лекаром треба да донесу одлуку о наставку или престанку процеса, или евентуалног замрзавања ембриона.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa