Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
КОНТРОЛА АЗИЈСКЕ ВОЋНЕ  МУШИЦЕ У ВОЋНИМ ЗАСАДИМА
Drosophila suzukii

КОНТРОЛА АЗИЈСКЕ ВОЋНЕ МУШИЦЕ У ВОЋНИМ ЗАСАДИМА

С обзиром на висок репродуктивни потенцијал (једна женка положи у просеку 400 јаја) и кратак циклус развића (минималан период развића једне генерације је 8 дана) веома брзо може доћи до драстичног подизања популације. Препорука је да се предузму све расположиве мере како би се смањио ризик од настанка штета у засадима јагодичастог и коштичавог воћа и винове лозе
У оквиру система ПИС-а, мониторинг азијске воћне мушице (Дросопхила сузукии) врши се помоћу ловних клопки са мирисним атрактантом и визуелним прегледом зрелих плодова воћа. На ловним клопкама у претходним годинама ухваћени су појединачни примерци одраслих јединки у Мачванском региону помоћу ових ловних клопки.
С обзиром на висок репродуктивни потенцијал (једна женка положи у просеку 400 јаја) и кратак циклус развића (минималан период развића једне генерације је 8 дана) веома брзо може доћи до драстичног подизања популације. Препорука је да се предузму све расположиве мере како би се смањио ризик од настанка штета у засадима јагодичастог и коштичавог воћа и винове лозе:
1. Постављање великог броја клопки за масовно изловљавање у циљу смањења броја одраслих јединки. Као клопке се могу користити пластичне флаше на којима је потребно направити неколико отвора за улазак мушица пречника 4 милиметра. Такође, потребно је направити и отворе за ширење мириса који се прекривају газом. Као мирисни атрактант користи се мешавина јабуковог сирћета и црног вина у односу 1:1 (1,5 дл јабуковог сирћета и 1,5 дл црног вина) и пар капи детержента за судове. У циљу масовног изловљавања неопходно је поставити велики број клопки, на ивичним деловима парцеле на растојању од 2 до 3 метра, а унутар парцеле на растојању од 5 метара.
2. Уништавање презрелих плодова који представљају идеалну подлогу за развој ове штеточине. Због влажних услова који су обележили значајан део вегетације дошло је до појаве трулежи у засадима коштичавог воћа. Све плодове који су отпали као и све плодове са симптомима трулежи који су још увек на гранама потребно је уништити. Предлаже се њихово скупљање и одлагање у бурад која се не отварају седам дана. На тај начин спречава се развој штеточине и појава одраслих јединки нове генерације.
3. Скраћивање интервала бербе ради што бржег склањања зрелих плодова са парцеле
4. Уклањање дивље купине, зове, џанарике и других биљних врста које могу бити домаћини овој штеточини са ивица парцела
5. Крчење напуштених засада који представљају идеално место за неометано умножавање ове веома опасне штеточине.
Женке азијске воћне мушице полажу јаја у здраве плодове у фази зрења. Услед исхране ларви, плодови потпуно пропадају.
На местима где женка прави зарезе приликом полагања јаја отвара се пут за инфекције различитим проузроковачима трулежи.
Дипл.инж.Славица Максимовић, ПССС ШАБАЦ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa