Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Борба против алергена
Сузбијање корова амброзије на јавним површинама

Борба против алергена

Кошење корова Амброзије пре цветања. Значајно и на градском и на сеоском подручју. У ЈКП „Стари Град“ наводе да се третира на свим локацијама које су под њиховом ингеренцијом. Пријављивање несавесних власника приватних парцела
Алергични на полен амброзије са зебњом ишчекују август и септембар сваке године као период у коме их очекују бројне потешкоће исказане кроз различите алергијске реакције. Тежина манифетсација зависи од године, односно концентрације полена у ваздуху, а жеља Јавно-комунално предузеће „Стари Град“ је да кошењем у одређеним временским интервалима заступљеност полена у ваздуху умање, истичу у предузећу. Процес сузбијања започео је у среду.
-Трудимо се да сузбијемо коров на што више локација. Делујемо по програму, током дана покривамо седам, осам локација. Наравно, уколико се амброзија детектује у близини подручја које није по програму, такође одмах исту уклањамо. Предузеће покрива 105 хектара површина и на том подручју уништавамо амброзију где год је региструјемо – истакао је Дарко Николић пословођа Градског зеленила.
У Комуналној полицији апострофирају да на много приватних површина о којима власници не воде бригу, појављују се велике количине амброзије што ствра проблеме.
-Много је неуређених површина на подручју града, углавном приватних, али има и јавних. Позивамо суграђане да нам скрену пажњу на неуређене јавне површине које су идеалне за раст и цветање свима познатог корова како би биле уређене, али и да нам пријаве приватне катастарске парцеле које су неуређене. У време епидемије контакт телефоном је и најбржи и најбезбеднији и апелујем да нас са информацијама контактирају на бројеве 015/345-700 и 015/341-919 како би ми могли да поступамо у складу са законом и овлашћењима – рекао је шеф прве подручне органзационе јединице Комуналне полиције Ненад Илић.
Друга половина јула је право време за уништавање амброзије и период у коме се пољопривредницима саветује да делују против опасног корова.
-Пре него што донесе полен, треба је уништити. Може бити уништена механички као што се чини у граду, а може се третирати и хемијски. Велика већина то већ ради, али оним пољоприврдницима који то не чине упућујем савет, апел да на својим њивама, стрништима униште коров. Тешке тањираче и плугови су идеални за механичко уништавање или средствима за хемијско уклањање – додао је Предраг Срдановић из Дирекције за пољопривреду града Шапца.
Надлежни су подвукли да је овог лета деловање против амброзије у толико значајније, јер је време епидемије Ковида 19, те су суграђани чији имуни систем води борбу са алергијом, мање отпорни и на поменути вирус.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa