Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

И шта сада?

Шабац и даље бије битку са коронавирусом, али и са лажима и нападима која се са највишег врха, али и оног најприземнијег дна, са којима се свакодневно суочава једини град у Србији у којој СНС и даље није на власти.
Да је Шабац жариште, одавно је потврдила Ана Брнабић, премијерка Србије. Много дана касније, то су некако, на крају, схватиле и локални напредњачки прваци који су све ово време, попут свог председника понављали мантру - ситуација је измишљена, и то без маске на лицу иако је она обавезна да се носи у затвореном простору.

На конференцијама за штампу, којим присуствују само одабрани новинари, напредњаци истичу да им је здравље грађана на прво месту. Можда и јесте, да не противимо, али како је онда члан градског Штаба за ванредну ситуацију, уједно и директор Шабачке опште болнице др Слободан Поповић, на седници на којој је препоручено увођење ванредног стања у град на Сави био - уздржан. Није гласао за, јер побогу, он је члан СНС, а странка и њен председник тврде да је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић измислио корону да би остао још неколико дана на власти. Болница којом столује др Поповић, свега неколико дана касније постаје ковид болница. И шта ћемо сада?

На тој истој седници на којој је предложено увођење ванредног стања није било представника Завода за јавно здравље града Шапца, на чијем се челу, такође налази проверени напредњачки кадар и тренутно највећа напредњачка звезда др Бранко М Вујковић. Иако и сам оболео од Ковида 19, овај доктор не часи ни часа већ свакодневно свађа грађане Шапца са актуелном влашћу пребацујући одговорност на Зеленовића за сваки проблем који је настао у Шапцу. Тако је било и са угоститељима чији сам захтев на овом истом месту јавно подржао. Др Вујковић стално напада Зеленовића да он не да угоститељима да до 23 сата, а на крају је Влада Србије променула своју уредбу и омогућила свим градовима и оптшинама у Србији, где је на снази ванредна ситуација, да баште раде до 23 сата. Дакле Владе, а не градоначелник је одредио. И шта ћемо сада?

Напредњаци, елем, оптужују Зеленовића да је он главни кривац. Крив је зато што су у Шапцу организоване манифестације које су, према њиховим речима, довеле до скока броја заражених. Испитујући контакте, Штаб је утврдио да се нико од грађана Шапца није заразио ни на коњичким тркама, ни на Ружама Липолиста, ни на седници Главног одбора Демократске странке. Једина мера ограничења, која је тада важила, била је она којом је забрањено присуство више од 1.000 људи у затвореном простору. Убрзо је та мера пооштрена на забрану окупљања 500 људи у затвореном простору. С друге стране, међутим, имамо ситуацију у којој се добар део чланова СНС у Шапцу заразио и то после прославе „победе“ на изборима 21. јуна. И шта ћемо сада?

Највише грађана Шапца заразило се после прослава матурских вечери. Те прославе је дозволио министар здравља Младен Шарчевић. Његов помоћник, или сада већ специјални саветник за средњошколско образовање др Александар Пајић, кандидат СНС за градоначелника Шапца, једну реч није рекао по том питању. Ћутао је, као што је ћутао када се разболео током првог пика првог таласа и седам дана ширио корону по Шапцу. На крају је једва отишао код лекара на преглед и то, како је новинарима рекао Шарчевић, на лично министров захтев и апел. Као награду за своје понашање, др Пајић је излечење од вируса, за разлику од свих цивила који су били на Сајму, дочекао у бањи Селтерс која је била намењена само здравственим радницима и припадницима војске и полиције. И шта ћемо сада?

И тако, дођосмо и до привремене ковид болнице коју је градски Штаб за ванредне ситуације Шапца организовао и припремио још приликом првог налета короне. Сећате се тада да је Шабац мртав-хладан „оладио“ министар војни Александар Вулин за кревете када је град молио да им се обезбеде. Град Шабац је то мирно прихватио и купио стотину нових кревета, душека, и опремио тај простор. Напредњаци и данас критикују Зеленовића због те одлуке. Спочитавају му да је безвезе потрошио буџетски новац на опремање нечега што држава није дозволила да постане ковид болница. И онда опет преокрет. Једне недеље зове Ана Брнабић и пита шта је са тим простором, да је Србији потребна та привремена ковид болница, а град Шабац спремно одговара да ће болница за 24 сата бити оспособљена и стављена у функцију. И шта ћемо сада?

На сву срећу, ситуација у Шапцу се смирује. Мањи је број људи који се пријављују у ковид амбуланту, као и проценат позитивних од оних који се тестирају. Без обзира на то, још један огроман апел да се сви заједно придржавамо свих прописаних мера. Свакога дана смо сведоци порука које нам се шаљу да је здравствени систем пред колапсом. Ајде барем да им то верујемо.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa