Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
Радовановић и Стојковић консултанти
У БОРБУ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА У ШАПЦУ СЕ УКЉУЧИЛИ И СВЕТСКИ ЕМИНЕНТНИ СТРУЧЊАЦИ

Радовановић и Стојковић консултанти

Изузетно добро то што Шабац држи под контролом контакте заражених. Београд је дигао руке од тога. Још неки градови покушавају да држе под епидемиолошком контролом контакте. То је изузетно важно, као што је важан и контакт који је Шабац остварио са Светском здравственом организацијом
Командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић формирао је експертски медицински тим саветника који ће током периода кризе помоћи у борби са Ковидом.
Градоначелник Шапца изјавио је поводом овога да је у нашем граду борба против епидемије корона вируса „организована системски, према стандардима Светске здравствене организације“, а да ће највећи акценат у борби против епидемије бити на тражењу контаката позитивних на корона вирус и њиховој изолацији.
Како је истакао, од Завода је затражио објашњење о методама утврђивања контаката и објашњење како значајан број оболелих има само један, или ниједан контакт.
- Како одговора нема, а то је област епидемиолошке струке, одлучио сам да ангажујем еминентне стручњаке као консултанте. Одлучио сам се за проф. др Зорана Радовановића, нашег угледног епидемиолога, професора вероватно свим водећим епидемиолозима у Србији, потом др Оливера Стојковића, професора на Медицинском факултету, генетичара који предаје генетику као изборни курс форензике на Факултету за физичку хемију. Задовољство ми је да кажем да је договорено да у тиму буде и др Драгутин Марковић из Шапца, наш познати епидемиолог у пензији - рекао је градоначелник Шапца.
Професор др Зоран Радовановић потврдио је за Глас Подриња ће бити повремени консултанти у стручном, саветодавном тиму за сузбијање заразе изазване вирусом корона у Шапцу.
- Физички нећу моћи да будем у Шапцу, пошто идем на одмора, али ћу свакако знањем и саветима помоћи свакоме ко у ова времена то затражи од мене. У оквиру својих могућности, савете дајем свакоме ко ми их затражи - каже Радовановић.
Он је рекао да је изузетно добро то што Шабац држи под контролом контакте заражених.
- Београд је дигао руке од контаката. Још неки градови покушавају да држе под епидемиолошком контролом контакте. То је изузетно важно, као што је важан и контакт који је Шабац остварио са Светском здравственом организацијом - додаје Радовановић.
Према његовим речима, није тачно да се у Србији тестира толики број људи.
-Кризни штаб „пумпа“ те бројеве да би се показало да је мањи проценат заражених. Чак ни у том штабу не могу да се договоре око броја. Један члан каже да су у ту цифру укључени само Пи Си Ар тестови, а други да су урачунати и серолошки. Ми немамо капацитете за толико тестирање - тврди Радовановић.
Наш најпознатији епидемиолог, са највећим међународним индексом знања у овој области код нас - Х индекс 25, за кога није било места у републичком кризном штабу, наглашава да је за успешну бобу против коронавируса најважније узимати у обзир тачне и проверене информације.
- Од када је изгубљено поверење у Кризни штаб, све чешће из различитих градова Србије стижу питања шта да се ради. Сви буду разочарани кад чују да одговор не може да се да док се детаљно не размотре околности, али је то чињеница. Потребно је да имамо макар грубу представу о пропорцији особа које су без тестирања слате кући, уз препоруку да буду у изолацији. Вероватно би већина, да је тестирана, била сврстана у категорију оболелих. Ми морамо да знамо прави број оболелих особа и динамику заражавања у Србији и по регионима, а не оно што нам саопштава Институт „Батут“ - напомиње наш саговорник.
Он наставља да мора да знамо колике су нам резерве Пи Си Ар тестова и колико су власти спремне даље да уложе у набавку тих тестова.
- Важно је и да ли постоји спремност да се у истраживање контаката укључе специјалисти социјалне медицине и хигијене, као и санитарни и медицински техничари, могу ли све и Си Ар позитиве особе да се изолују ван куће. Ваљало би испитати колико је реално да се сви откривени контакти држе у кући током 14 дана од последњег ризичног сусрета са изворима заразе и колико би тај кућни карантин омео функционисање локалне заједнице. Питање је колико садашњи пасиван однос, нарочито у Београду, према контактима угрожава или паралише економски и други живот заједнице. Све су то околности које морамо да сагледамо не би ли се успешно борили против овог вируса - додаје Радовановић.

Идивидуалне мере заштите
- Много је важно да имамо показатеље у којој се мери примењују предложене мере индивидуалне заштите - физичка раздвојеност, маска, прање руку. То су много важне мере којих морамо сви да се придржавамо. Увек имамо ситуацију да је могуће применити принуду за поштовање таквих мера, али и увиђење додатних рестриктивних мера. Све су то важне ствари, али у овом тренутку је изузетно битно да се придржавамо постојећих мера које држава мора да контролише - истиче Радовановић.


Бити одговоран
- Изузетно је важно људима се обраћати искрено. али смирено и без „драме“ - предочити озбиљност ситуације, уз чињеницу да ћемо морати у доста дугом периоду живети са овим вирусом. Морамо да се навикнемо на то. Када се то објасни нормалним тоном, разумно, уз прикладно објашњење да свима нама маска треба да постане „део гардеробе“ - биће и мање тензије. Стално подсећати, било где да кренемо - треба да нам уђе у навику да скоро истовремено обујемо ципеле и ставимо маску. Дакле, порука је: Не треба очајавати већ бити одговоран – закључује Радовановић.


Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa