Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
У КОВИД АМБУЛАНТИ СВЕ  ВИШЕ КОНТРОЛНИХ ПРЕГЛЕДА
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ШАПЦУ

У КОВИД АМБУЛАНТИ СВЕ ВИШЕ КОНТРОЛНИХ ПРЕГЛЕДА

Активно оболелих на територији града има 1.281 особа. Укупан број узетих узорака од почетка епидемије је 6. 642. Што се тиче броја контаката у изолацији, он износи 2.244. У привременој ковид болници која се налази у сали економске школе још увек нема примљених пацијената. У ОБ Шабац се налази 275 хоспитализованих лица
Према извештају Завода за јавно здравље од понедељка до уторка и редовне конференције за медије, регистровано је 28 позитивних случајева на ковид 19, као и 13 пријема у Општој Болници Шабац. На респиратору се налази 11 пацијената. Догодио се један смртни случај.
-Укупан број оболелих од почетка епидемије у Шапцу је 1.788 лица. Две трећине оболелих из целог округа је било на територији града Шапца. У понедељак 27.07. тестирано је 133 лица од којих је позитивно 28. Мере које смо увели и предложили су почеле да дају резултате – рекао је директор Завода за јавно здравље доктор Бранко Вујковић и додао да су суграђани почели да се придржавају мера, да носе маске и воде рачуна о физичкој дистанци. У другом пику првог таласа што се тиче морталитета углавном су у питању старија лица, од око 70 година
Истакао је и да је укупан број излечених у нашем граду 435. Активно оболелих на територији града има 1.281 особа. Укупан број узетих узорака од почетка епидемије је 6. 642. Што се тиче броја контаката у изолацији, он износи 2 244.
У привременој ковид болници која се налази у сали Економске школе још увек нема примљених пацијената. У ОБ Шабац се налази 275 хоспитализованих лица.
-Привремена болница је стављена у погон. Сад, као и пре, када је у првом налету Штаб за ванредне ситуације донео одлуку о отварању привремене ковид болнице, тада је болница формирана. Трпео сам различите нападе, како је то неоправдано, бацање пара. Тада је донета одлука да с обзиром на сценарио који тада није било могуће проценити, треба имати нешто такво на располагању. Наша идеја је била да у том тренутку, велики број људи добије прилику да се на најбољи могући начин лечи боље него у другим болницама, као на пример на сајму. Сада се испоставило да оно што је у том тренутку промишљено на основу броја оболелих и повећања тог броја, добили смо упит да се та болница отвори. То је и тад и сад оправдана одлука. Добро је што та болница не прима пацијенте, добро је да су капацитети болнице довољни, али никад се не зна шта ће бити – истакао је командант штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.
-У протекла 24 сата (понедељак-уторак) у Дому здравља прегледано је 237 пацијената. Од тога је било 65 првих прегледа а 172 контролна. Дакле, све је више контролних тестова. У недељу је тестирано 68 пацијената ПСР тестом - наводи директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” , Јасмина Станковић.
Докторка Станковић такође наводи да су у свакодневној комуникацији са координатором привремене ковид болнице за коју је обезбеђено осам доктора, 16 медицинских сестара као и шест хигијеничарки.
Полицијска управа је до закључења овог броја контролисала 1. 149 суграђана од којих је 1. 130 телефонским путем, 19 ненајављено на адресу. Није било основа за покретање кривичних поступака јер су сва лица поштовала меру самоизолације.
-Одељење комуналне полиције је уручило у понедељак 64 решења о самоизолацији санитарне инспекције - навео је начелник Градске управе Милан Васић.
-Према допису ЗЗЈЗ од 26. јуна Штаб је донео наредбу и наложио да се у граду Шапцу примењују све мере које је Завод наложио. Истовремено важи и уредба републичког крзиног штаба који дозвољава овакве скупове. Град није учествовао у организацији скупова 19. и 20. јуна али је републички Штаб својом уредбом дозволио скупове такве врсте. Да би почели да спроводимо мере у нашем граду било је неопходно да се успостави ванредна ситуација – одговорио је Васић на питање новинара о организацији манифестација током јуна месеца.

Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa