Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Тероризам бато!

Одувек сам веровао да је наша новинарска професија много опасна и зезнута. Све сам се надао да је, пре свега, то професија од које треба да стрепе сви они који су неодговорни, лоши, који краду или нешто још горе. Али, у Србији то баш и не иде тако, јер су новинари ти над којима се често вијори злокобна судбина.
У Србији су новинари на путу да постану терористи. Тако се тумачи најава контроле појединих медија, новинара и невладиних организација. До сада смо били домаћи и страни плаћеници, издајници, Сорошевци, Ђиласовци, е сада постајемо и терористи. Баш леп пример за државу која стреми Европској унији.
Оно што је најсмешније јесте чињеница да нико у Србији нема приснији однос са фамилијом Сорош од Прворођеног. О томе говоре фотографије и саопштења са њихових сусрета у Београду и по белом свету. Али то је само један део приче. Онај најпокваренији је свакако детаљ да је надлежност за чешљање медија, новинара и НВО сектора у рукама некога чије је деловање крајње упитно - Синише Малог. На списку медија и новинара се налазе управо људи који су открили аферу са 24 стана српског министра финансија, доказаног плагијатора, у пријатељској на Бугарској. Ти терористи су ето, открили начин на који се прао новац у једној прилици, а сада ће бити проглашени терористима од те исте екипе „перача“.
Оно што ме највише нервира су ти Путинови фазони који пролазе код нас у Србији. Још када Прворођени буде следио пут и до још једног свог пријатеља, Ердогана и његову идеју о ограничењу деловања на друштвеним мрежама, ситуација ће бити још повољнија по његов режим у Србији. Србија не би имала леба да једе да није ти европских фондова из који се бог те пита шта све финансира, али је проблем ако се из тих фондова финансирају медији. Баш не занима како ће то Прворођени да објасни Бриселу.
Како може да терориста буде неко ако се утврди да је држава лажирала број заражених и преминулих од коронавируса? Да ли ви стварно верујете да ће новинари да чекају да им нека терористичка организација уплати новац да би објавили такву вест, наравно под условом да имају доказе за тако нешто? Па, неће. Та информација представља управо то да нас неко лаже, а не да се неко од новинара бави тероризмом.
Знате шта је тероризам? То је када неко организује групу људи са фантомкама на глави да разруши цело једно насеље и да се годинама после тога не зна ни ко је, ни шта је, нити било шта о том догађају. То је тероризам, а не они који о томе пишу и боре се да се открије права истина.
Лично никада нисам био у прилици да добијем неки међународни пројекат и фондове да бих радио свој посао, али знам да постоји читав низ тих пројеката без којих би наша земља још више личила на Северну Кореју. Ми живимо у држави у којој та иста држава финансира, на пример, Информер и Пинк који спроводе културно-информативни геноцид над грађанима Србије. Па, ови медији су недавно објавили да Србија купује бомбардере из Сједињених Америчких Држава, а испоставило се да постоји намера за куповину авиона који је још у пројектној фази - T7A Red Hawk, који је, можете мисити - школски авион. Али коме вреди причати кад је пола Србије захваљујући тим медија убеђена да смо већ бомбардовали Хрватску и све наше силне непријатеље.
И, онда човек који то разоткрије, буде стављен на стуб срама, проглашен за страног плаћеника и издајицу, а сада је на добром путу да постане и терориста. Уместо што јури новинаре, држава би могла да уради нешто по питању оних послодаваца који тероришу поштене раднике и закидају им и минималац, о чему је и Прворођени говорио. Али, знате како, ова власт и држава није способна да спроведе једну меру која подразумева обавезно ношење маски, а камоли нешто друго.
Новинари који раде свој посао су подједнако важни и битни за свако друштво попут научника. Они треба да буду коректив сваке власти, без обзира на то ко је на власти. У Србији је данас, на жалост, јако мало новинара, а на то мало јада, сада се окомила држава са идејом да се ради о терористима.
Не ваља ни за ову власт да сви будемо Сарапе, Марићи и Вучићевићи. Не само да није нормално, него није ни здраво. За разлику од новинара који се налазе под државном лупом, ови климачи главом ту државу злоупотребљавају до крајњих граница. И сада, ставите ви у исту раван све горепоменуте са, на пример, Локал Пресом који је добио неки пројекат, који битно уопште није на штету државе, и добро размислите ко чини већу штету држави.
Мислити својом главом у овим временима је највећа вредност. Ко нема то задовољство, није слободан и нема тог новца који га слободним може учинити. А, што се новинара тиче, преживећемо ми и то да будемо терористи. Новинарство је надживело многе власти, и свака власт траје много краће него што се нада. Али, о томе се ипак мисли тек када се са ње падне.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa