Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
Вакцина најзаслужнија  за продужење човековог века
БУРА ОКО ВАКЦИНЕ КОЈА НЕ ПОСТОЈИ

Вакцина најзаслужнија за продужење човековог века

Др Снежана Гавриловић, специјалиста педијатрије у Дому здравља “Др Драга Љочић” каже да не жели да говори о вакцини која још не постоји и питање је када ће и да ли бити направљена. Ипак, када се ради генерално о имунизацији, истиче да је вакцинација у борби против заразних болести, поред обезбеђивања хигијенски исправне воде за пиће, најзаслужнија за смањење оболевања и умирања људи
Од почетка пандемије коронавируса једно од главних питања је питање вакцине. Земље у свету се утркују ко ће даље одмаћи на овом пољу и ко ће први остатку планете понудити решење за глобалну пошаст. За то време у Србији, људи се плаше да ће бити чиповани и да ће служити за експерименте светским силама. На друштвеним мрежама најављују почетак обавезне, присилне вакцинације и позивају на друштвену непослушност.
Реалност је да вакцина још увек не постоји. Када ће – не знамо.
Озбиљни лекари не желе да се баве теоријама завере. Испод части им је да коментаришу овакве и сличне наводе.
Др Снежана Гавриловић, специјалиста педијатрије у Дому здравља “Др Драга Љочић” каже да не жели да говори о вакцини која још не постоји и питање је када ће и да ли бити направљена. Ипак, када се ради генерално о имунизацији, истиче да је вакцинација у борби против заразних болести, поред обезбеђивања хигијенски исправне воде за пиће, најзаслужнија за смањење оболевања и умирања људи.
-Вакцинација је једна од најефикаснијих и најбезбеднијих мера у борби против појединих заразних болести. Вакцине се добијају инактивисањем или слабљењем узрочника (вируса и бактерија), тако да су безбедне за примаоца, каже др Гавриловић.
Управо су вакцине заслужне за искорењивање и стављање под контролу неких од најсмртоноснијих заразних болести. Научници широм света раде на томе да у имунизацији пронађу лек и за друге опасне болести.
-Глобална примена вакцине против вариоле допринела је искорењивању великих богиња, коју је СЗО прогласио крајем 1979. године. То значи да више нема болести и да узрочници више не круже у животној средини, па је престала потреба за имунизацијом. Наредни на листу за ерадикацију (искорењивање) је полиомијелитис, од кога се последњих година у свету разболи мање од 50 људи, у то само у две, три земље. Очекује се да ће вакцинација у будућности елиминисати преостале дечје заразне болести и да ће помоћи у супротстављању другим здравственим изазовима, као што су неке неинфективне болести, резистенција на антибиотике и канцер, објашњава др Гавриловић.
Као највеће користи од вакцинације Снежана Гавриловић наводи ерадикацију и елиминацију болести, ублажавање тежине болести, заштиту невакцинисане популације, односно стварање колективног имунитета и превенцију болести повезаних са инфекцијом, односно превенција карцинома. Колективни имунитет подразумева да је 95 одсто популације обухваћено вакцином и стекло имунитет, како оних 5 одсто, који не могу да се вакцинишу због других болести, не могу бити заражени.
-Процес стварања модерне вакцине је веома сложен. Пре пуштања у промет свака вакцина пролази кроз три фазе процес испитивања код људи, повећавајући број и проширујући структуру испитаника. При томе се прате имуногена својства и региструју нежељена дејства. По окончању треће фазе испитивања произвођач подноси регулаторном телу захтев за одобрење. Одобрење садржи препоруке о свим параметрима употребе, наводи др Гавриловић.
Педијатри у борби за имунизацију, очекују од јавности, а посебно медија, који треба објективно и одговорно да информишу о свим аспектима имунизације.
-Медији треба да се клоне сензационализма, непроверених информација и да не пласирају ставове антивакциналног покрета, који су лишени сваког научног основа. Од свих достигнућа научне медицине вакцинација је остварила највећи учинак у очувању здравља и продужењу века људске врсте. За већину вакцинама спречивих болести, 95 одсто вакцинисаног становништва гради колективни имунитет, подсећа др Снежана Гавриловић.
Ако се и када једног дана појави вакцина против Ковид 19 вируса, можда би најбољи саговорници на тему вакцинације били људи који су прележали тежак облик ове болести или су изгубили неког најближег због ње. Вероватно би знали да дају одговор да ли треба слушати струку или теоретичаре завере са друштвених мрежа и Јутјуба.

Прва примитивна вакцина у Кини
Др Гавриловић наводи да, за разлику од већине медицинских процедура које су настале у прошлом веку, вакцине нису модеран проналазак у медицини. Заправо, представљају један од најстаријих типова лекарских поступака.
-Први писани подаци о примени поступака који би се данас сматрали имунизацијом, долазе из Кине. Описи говоре о утрљавању краста оболелих од великих богиња, претходно третираних топлотом, у кожу здравих људи. Крајем 18. века Едвард Џенер, на основу тога што од великих богиња нису оболевале жене које музу краве, створио је прву вакцину против великих богиња. Користио је лимфу заражених крава. Џенер је дао име вакцинација самом поступку према латинској речи vacca (крава) и тиме поставио темеље имунизације, наводи др Снежана Гавриловић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa