Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЕВРОПСКЕ ЗЕЛЕНЕ ПАРТИЈЕ

Један од главних аспеката борбе за заштиту животне средине и здравља људи јесте борба за чист ваздух у Шапцу. Борба са загађивачима из Источне индустријске зоне око уградње филтера за пречишћавање ваздуха је показала да за њих не важе никакви закони Републике Србије нити се било који инспекцијски и државни орган усуђује да стане на пут тровању грађана и казни починиоце. Последица тога је још један еколошки инцидент у процесу производње минералних ђубрива у фабрици Еликсир Зорка у Шапцу који грађанима задњих пет дана у дисајне органе доводи супстанце које краткорочно изазивају тегобе горе од сузавца, а дугорочно тешке последице по здравље.

Позивамо фабрику минералних ђубрива да обузда своје апетите за профитом, а троје републичких еколошких инспектора који седе у својој канцеларији у Шапцу и министра екологије Горана Тривана да предузму мере из своје надлежности и зауставе уништавање здравља нације. Позивамо грађане да наставе да пријављују еколошке акциденте на телефоне локалне инспекције 015/345-700 и републичке инспекције 015/351-016 и мејл републичке инспекције инспекција@екологија.гов.рс .

У Холандији је спроведена до сада најобухватнија анализа која је показала да изложеност људи честицама загађења повећава могућност обољевања од инфекције вирусом Цовид-19 за 10 одсто и повећава смртност од ове болести за 15 одсто. Сада је тренутак да станемо на пут загађењу ваздуха било које врсте јер нам тек предстоји грејна сезона са новим загађењем и очекиваном повећаном активношћу овог вируса.
Др Дејан Павловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa