Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
Јанков писаћи сто
Прича из Музеја

Јанков писаћи сто

Поштовани читаоци у овом издању вашег и нашег листа доносимо вам вињету из прошлости Мачве, предмет стоврен од дрвета, али саткан од атома инспирације најпознатијег писца плодне равнице, Јанка Веселиновића.
Један од најзначајнијих писаца српског реализма свакако је Јанко Веселиновић, песник и најбољи сликар речима Мачве. Аутор је романа „Хајдук Станко“ објављеног 1892. године као дело са највећим бројем издања у историји српске књижевности. Веселиновић је роман посветио чувеном научнику Николи Тесли, потписавши се као „твој велики поштовалац, Јанко Веселиновић“.
Од 1945. до 1990. појавило се више педесет издања на територији некадашње велике државе, али нажалост само у неколико њих била је и поменута посвета. Тек средином деведесетих година прошлог века у новијим издањима враћена је као саставни део дела.
Народни музеј Шабац, уз друге предмете везане за Јанка Веселиновића, чува и његов писаћи сто на коме су настала нека од његових најзначајнијих дела. Поменути предмет, сведочи о културној традицији града, а пронашао је своје место у сталној поставци Народног музеја у Шапцу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa