Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
„Прошлост за будућност“
Промоција пројекта

„Прошлост за будућност“

Сви производи су добили ознаку географског порекла. Министарство привреде је издало сертификат у којем се наводи да припадају старим занатима а Завод за заштиту интелектуалне својине је одобрио статус овлашћеног корисника, што омогућује добијање међународног сертификата.
Очување културне баштине Шабачког краја „Прошлост за будућност“, уприличена је 23.07.2020. год. у Народном музеју Шабац, Медијатеци због специфичне ситуације, мера Владе Србије и штаба за ванредне ситуације града Шапца ограниченог броја особа у затвореном простору организовали смо шест презентација уз присуство по 5 особа. Била је прилика уз презентацију посматрати изложене предмете које су учеснице у обуци урадиле: лоптице, подметаче, торбе, одевне предмете и сувенире.

Пројекат очувања
Пројекат Очување културне баштине Шабачког краја „Прошлост за будућност“који спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP), а финансира Европска унија, реализовала је Градска организација инвалида рада Шабац.
Он се спроводи у циљу очувања културног нематеријалног наслеђа Шабачког краја а подразумева заштиту и популарисање културне баштине кроз обуку основне технике за израду предмета мокрим и сувим пустовањем вуне. Пројекат има за циљ ревитализацију традиционалних заната , односно послова домаће радиности за коју процењују да се могу прилагодити савременом тржишту.

Пустовање – вуне
Пустовање односно филцање вуне је најстарија позната техника упредања вуне, којом се израђују различити декоративни , али пре свега употребни предмети од вуне (шалови, капе торбе, одећа, накит...)
Пројекат очување културне баштине Шабачког краја „Прошлост за будућност“ планиран је за обуку пустовања вуне намењен женама, као и особама са инвалидитетом, које ће стеченим знањем и вештином израде, стварањем производа намењених тржишту стећи економску стабилност.
Обука је трајала 2 месеца (2 групе од по 8 жена у трајању по месец дана). Од укупног броја полазница 50% су особе са инвалидитетом. Тринаест учесница је добило сертификате за самосталан рад.

Израда предмета
Након завршене обуке предвиђене програмом Етно мреже- партнера у пројекту, учеснице пројекта су наставиле са радом. Стечено знање примениле су на израду одевних предмета и употребних предмета, сувенира и играчака. Захваљујући стручним сарадницима запосленим у Народном музеју Шабац, декорисале су предмете користећи традиционалне мотиве са оригиналних текстилних предмета који се чувају у етнолошкој збирци.
Сви производи су добили ознаку географског порекла. јМинистарство привреде је издало сертификат у којем се наводи да припадају старим занатима а Завод за заштиту интелектуалне својине је одобрио статус овлашћеног корисника, што омогућује добијање међународног сертификата.

Пројекат Очувања културне баштине шабачког краја „Прошлост за будућност“ успешно је реализован уз финансијску подршку донатора и активностима учесника:
- координаторка Мирослава Савковић ГОИР
- асистент координаторке Невенка Митровић
- финансијски асистент Драгица Миловановић
- техничка подршка г-дин Александар Прица и стручна служба ГОИР
- партнер на пројекту Етно мрежа Србије
- стручне сараднице: етнолог Александра Јовановић и дизајнер Весна Тодоровић
- учеснице пројекта које су добиле сертификате:
1. Иванка Алексић
2. Рајна Блажић
3. Наталија Божић
4. Јасмина Бранковић
5. Дивна Глигорић
6. Мирјана Драгојевић
7. Драгана Дробац
8. Верица Ђокић
9. Милена Ђурић
10. Снежана Заспалоски
11. Саранфиљка Ивин
12. Нада Марковић
13. Милена Милосављевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa