Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
Совљачка колонија  у онлајн варијанти
МИЛОШ СИМИЋ ДИРЕКТОР КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНОГ ЦЕНТРА БОГАТИЋ

Совљачка колонија у онлајн варијанти

Пројекат је предложио и разрадио, члан Савета, доктор сликарства Милан Пантелић, Мачванин из Црне Баре. Јавило се 25 ликовних уметника из 13 земаља, са три континента
Ликовни уметници, више од две деценије су стварали несвакидашња виђења Мачве у прелепом амбијенту Етно парка у Совљаку. Ове године, због специфичних околности (деловања корона вируса), група ентузијаста се одлучила да лепу традицију реализује у онлајн варијанти. То је наишло на одушевљење Културно-образовног центра у Богатићу, који и на овакав начин настоји да сачува од заборава стару Мачву, обичаје и културу људи овог краја.
Иста необичност, била је повод за разговор са директором ове институције културе у општини Богатић Милошем Симићем.


Познато је да одржавање Ликовне колоније у Совљаку, има дугу традицију. Интересовало нас је колико се у новом амбијенту (корона вирус) та традиција поштује?

- Ликовна колонија “Совљак”, представља један од брендова општине Богатић и Културно-образовног центра Богатић. Основана је 1998. године у оквиру Мачванске сликарске школе, чији је родоначелник био велики Милић од Мачве. Бројни уметници у протекле 22 године, инспирацију за своја уметничка дела нашли су управо у прелепом амбијенту Етно парка Совљак, на Дрини, Мачви уопште. Стварајући своја дела уметници су нам оставили у аманет, а и задатак да то пре свега чувамо, кроз једно сведочанство времена, људи и пејсажа.
Протеклих 21 годину колонија се “нормално” уживо одржавала. Ова 22 по реду, због специфичности ситуације и панденије вируса ковид 19, одржана је у новом формату. онлајн варијанта је предложена од стране директора Културно-образовног центра Богатић, односно моје маленкости, Уметничком савету колоније, што је са одушевљењем прихваћено. Традиција одржавања је испоштована у целости, чак неочекивано. Колонија је добила широки међународни карактер, јер су на њој учествовали уметници из целог света.

На какав одзив ликовних уметника је идеја о oline представљању наишла?
- Пројекат је предложио и разрадио члан Савета, доктор Милан Пантелић, који је контактирао уметнике и позвао да буду наши учесници. Према позиву јавило се 25 уметника из 13 земаља, са три континента. (Нигерија, Италија, Египат, Турска, Кина, Русија, Тунис, Бангладеш, Индија, Француска, Судан, Црна Гора, Србија) Европа, Азија, Африка.
Издвојио бих пар еминентних уметника, који су врло признати и цењени у својим државама, а то су: Мајхоб Хасан из Судана, Ли Донгпи из Кине, Фабрио Масимо из Италије и наш чувени ликовни уметник фотографије Имре Сабо из Србије.
Може ли ово бити и прилика за међународни искорак и представљање велике српске равнице широј јавности?
- Ово ће бити велики искорак у представљању и афирмацији наше колоније у међународним уметничким круговима. А кроз колонију, велики публицитет ће сигурно добити Културно-образовни центар, као организатор и сама општина Богатић.
Колико је КОЦ Богатић, свему овоме посветио пажње?
- КОЦ Богатић је врло професионално приступио овој колонији, као и предходних година. Крајем 2019. године донет је план организације и реализације 22 сазива, а већ крајем јануара 2020. године донета је одлука да колонија буде међународног карактера ( од укупно осам уметника, колико је предвиђено за учешће, три буду из иностранства) и формиран је Уметнички савет колоније, који до сада није постојао. У Савет су именовани уметници који су рођени у Мачви и то: Драган Мартиновић, магистар сликарства, председник Савета, и за чланове доктор сликарства Милан Пантелић, Ненад Станковић, академски сликар, Михаило Симовић, дипломирани графичар, ликовне уметности и Драган Ђаковић, наставник ликовне културе, као домаћин колоније.

Какве су ваше даље идеје у вези представљања сликара овогодишње Међународне online колоније Совљак 2020. и њихових доживљавања Мачве?

- Путем друштвених мрежа и других средстава јавног информисања свих 25 уметника, биће представљено у периоду трајања колоније. Сви су послали свој видео снимак у ком су представили себе, своје радове и поздравили нашу колонију.

На адресу КОЦ-а Богатић сваки уметник послаће свој један рад, а КОЦ Богатић ће сваком уметнику послати сертификат о учешћу на колонији ( сертификат је новина)

Дела и радови који буду стигли представљају једну врсту поштовања према свему ономе што је стварано у протекле 22 године у Совљаку, а то је велика афирмација колоније, као и уопште сви постигнути високи уметнички домети на пољу културе у општини Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa