Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
Општина и привреда  у заједничкој борби
ПОПРАВЉА СЕ ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ВЛАДИМИРЦИМА

Општина и привреда у заједничкој борби

Ванредна ситуација у Општини Владимирци проглашена је 6. јула. „Урадили смо дигитализацију, поправку рентген апарата, пре десетак дана и до данас је већ обављено више од 200 различитих снимања. Ово је капитална ствар за нас у овом периоду“, наводи председник Оптшине Владимирци Милорад Милинковић
До закључења овог броја „Гласа Подриња“ Општина Владимирци имала је 64 позитивна случаја Ковид 19 вируса. Иако је број знатно већи него у првом таласу, када су се заражени у овој општини могли на прсте пребројати, ситуација није забрињавајућа. Надлежни предузимају неопходне мере да се зараза држи под контолом, а Дом здравља ради појачаним снагама, како у људству, тако и у опреми.
Ванредна ситуација у Општини Владимирци проглашена је 6. јула. Две особе су преминуле од последица коронавируса, једна жена из Прова и Владимирчанин познат и цењен и много даље од своје општине, власник Радио Владимираца Микан Павличевић.
-Током првог таласа пандемије имали смо укупно 10 заражених. Сада се од почетка јула, сваког дана тестира 10, 15 па и 20 људи. На срећу, последњих дана тај број је у паду. Општина је и у марту предузимала бројне мере да се заустави ширење заразе, а то радимо и сада поново. На четири места смо поставили цистерне од по 1.000 литара са дезинфекционим средством: у Владимирцима, Прову, Дебрцу и Белотићу, као и више од 20 мањих цистерни по другим селима. Грађани могу да узимају средство за употребу у домаћинствима. Делили смо маске и рукавице. Дезинфикујемо улице као и све јавне установе, наводи председник Оптшине Владимирци Милорад Милинковић.
Одлуке републичког Кризног штаба спроводе се на територији Општине. Грађани се у највећој мери придржавају прописаног. Уторак је пазарни дан у Владимирцима и председник Општине каже да већина грађана поштује мере.
-Маске носе готово сви. Радник из Општине на улазу на пијацу дезинфикује сваког ко уђе. Трудимо се да пратимо контакте заражених. То радимо у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Полицијском управом, која се веома ревносно тиме бави. На почетку је било неколико упозорених, па чак и кажњених, а сада су људи схватили да је „ђаво однео шалу“ и поштују самоизолацију, каже Милинковић.
Општина је по препоруци Штаба послала писмо привредним субјектима, са апелом да, у оквиру својих могућности, учествују у борби против вируса новчаним средствима, како би се набавила заштитна средства. Ово писмо није било обавезујуће, међутим наишло је на добар одзив. Милинковић наводи да су на овај начин прикупили око 4 милиона динара и да је све до динара утрошено наменски, односно за набавку заштитних средстава.
Огромна помоћ стигла је и од ЕПС-а. Председник Општине им се обратио за помоћ како би дигитализовали рентген који није радио дуже од 10 година. Више од 2 милиона динара одобрено је у року од три дана, а након седам дана већ је било на рачуну Општине.
-Урадили смо дигитализацију, поправку рентген апарата, пре десетак дана и до данас је већ обављено више од 200 различитих снимања. Да није било ове донације веома тешко бисмо то урадили. Наши људи би морали да иду у Ваљево или Лозницу, јер је шабачка болница у ковид режиму. Сви који су упућени на даље лечење у болнице снимање су обавили у нашем Дому здравља у Владимирцима. Доктора специјалисту немамо, али имамо два рентген техничара. Долази нам једном недељно доктор из Шапца који очита снимке, али и другим данима му снимке шаљу елекронским путем. Ово је капитална ствар за нас у овом периоду, каже Милинковић.
Безен у Владимирцима не ради. Било је оних који су желели да се ова одлука промени.
-Неодговорни појединци су ми чак и петиције писали и тражили да се базен отвори. Последица тога би било да на њему буде и до 1.000 људи. То би било апсолутно неодговорно, истакао је Милинковић.
Милорад Милинковић апелује, како на своје суграђане, тако и на све друге, да се придржавају свих прописаних мера, због себе, али и због других.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa