Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
ВЕЧНО ЗАЉУБЉЕН У ФУТСАЛ
АЛЕКСА АНТОНИЋ, ТРЕНЕР ГОЛМАНА У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ

ВЕЧНО ЗАЉУБЉЕН У ФУТСАЛ

Некада репрезентативни ас, данас тренер голмана у репрезентацији. Стручним радом враћа футсалу за све што му је донео. Потребна популаризација међу најмлађима. Финска изузетан изазов. Фудбал и футсал два различита спорта. Настављач породичне традиције правника што му је данас професија
Рођен је 1981. године у Шапцу, правна наука је у породици Антонић већ традиција коју је наставио и он. Каријеру правника гради, но нашем саговорнику је живот успесима и сећањима већ обојио један популарни спорт.
-Футсал ми је донео путовања, познанства, осећаје који се морају доживети да би се разумео њихов значај. Овај спорт је моја велика љубав, те иако ми више није примаран, као и све љубави, остаје у срцу и желим да му вратим за све лепе тренутке које ми је даровао – сажима у једној реченици футсал живот наш суграђанин, некадашњи репрезентативац и садашњи тренер голмана у футсал репрезентацији Србије Алекса Антонић.
Међу стативама, у дресу са државним грбом, Алекса је стајао 70 пута, предствљао је Србију на Светском првенству 2012. Европском 2016 у Београду и оставио значајан траг. Још пре званичног опроштаја добио је понуду да буде део стручног штаба у функцији тренера голмана.
-Селектор Горан Иванчић ме је позвао и нисам се двоумио. Сениоре очекује двомеч квалификација са Финском за Светско првенство. Част ми је што сам у стручном штабу репрезентације, указана ми је изузетна част и надам се да ћу оправдати поверење.
Србија је остварила значајан напредак и позиционирала се као једна од значајних футсал нација. Углавном смо редовни на Европским првеснтвима, а наступали смо и на мондијалима.
-У развоју смо прошли две фазе. Раније смо углавном били ослоњени на индивидуалне квалитете. Имали смо изузетне појединце и ослањањем на њих, асове попут Перића, Аксентијевића остваривали смо посебне учинке. Данас немамо супер звезде, али градимо амбиције на тимском раду, рецимо да смо више тим, тај фактор је израженији, али оdлична атмосфера и онда и данас у екипи је велики адут. Установили смо систем рада, за који верујемо да је добар, а да ли је, показаће резултати.
Свака прича играча футсала у Србији је слична, наличи једна на другу, бар на почетку. Старт је свима био на великом терену. Алекса је прошао кроз све млађе категорије Мачве, две сезоне био и у сениорском дресу, а онда је одласком на студије у Нови Сад започела футсал каријера.
-Некоме можда делује да је футсал само верзија фудбала на мањем простору, али свако ко је играо оба спорта зна да су то потпуно различите ствари. Технички, тактички, поставка, кретање играча, позиције, све је другачије. Мислим да код нас недостаје млађих категорија, футсал школа где ће од првих дана деца стасавати, напредовати кроз тренинге, бити играчи футсала од пионира до краја. Још увек у футсал долазе искусни играчи који се преласком са фудбала прилагођавају реално новом спорту, сличном само у толико што се игра ногом и што је циљ постићи гол.
Голман и у фудбалу и у футсалу чува гол, али...
-Много је више сличности између рукометног и футсал голмана, него фудбалског и футсал чувара мреже. Истовремено, голман и код нас мора да буде технички обучен, као захтев унапређења спорта. Мора да започне напад, да буде спреман да игра у завршници и на половини ривала, јер је то умањење ризика измене у којој је играч заменио голмана. Рецимо, једна од највећих репрезентација, Бразил, махом на месту голмана има добре голмане, не одличне, али су обучени и могу да буду и пети играч. Заступам мишљење да је најважнија код голмана у нашем спорту глава. Концентрација не сме ни тренутак да попусти, мора брзо да се размишља, руке и ноге су само помоћна средства које глава покреће.
Антонић је каријеру започео у Новом Саду, бранио је у највећим клубовима Србије, Економцу, Деусу, каријеру градио и у иностранству. Логично је следио и позив селектора за репрезентативни дрес.
-Може се говорити колико значи наступ у репрезентацији, колико је велики осећај када представљаш своју државу, али увек су речи сиромашне, мора да се доживи. Играо сам на Светском, Европском првенству, Лиги шампиона. Кроз овај спорт сам пропутовао, упознао људе, стекао другове, пријатеље за много дуже од каријере и данас где год одем имам некога кога знам и кога ми је драго да видим. То су неке вредности које заједно стоје са трофејима и медаљама, са три државне титуле и четири национална купа.
Део каријере је провео у највећем нашем клубу, крагујевачком Економцу, неприкосновеном шампиону, али је био близу и да прекине њихову неприкосновеност.
-Када сам наступао за митровачки „Деус“, успели смо да их победимо у Крагујевцу, после не знам колико година. Били су прваци, али смо до последњег кола водили борбу.
Данас је наш саговорник дипломирани правник. Потиче из познате адвокатске породице, те је избор факултета био лак, али су студије трпеле због спорта.
-Ниједног тренутка нисам планирао да одустанем, знао сам да ћу завршити, али је професионална каријере узела данак. Играо сам у више градова, селио се, истовремено професионални спортиста има свакодневно тренинге и није било времена и снаге да се свим срцем посветим градиву. Имали смо добре уговоре, али у складу с тим и обавезе. Ипак, знао сам да ће доћи период када ће бити времена, воље није недостајало и сада је ово примарни посао. Сада сам правник још јако заљубљен у футсал.
Породица је била подршка, у сваком тренутку.
-Апсолутно, подржавали су ме да следим своје жеље. Мајка је увек инсистирала да не заборавим на факултет, колико због себе, толико и због њих ми је изузетно драго што сам стекао диплому.
За крај можемо погледати на хоризонте будућности футсала у Србији. Популарности међу људима не недостаје, бар то показују егзактне бројке, некада изненађујуће и за оне који раде у овом спорту.
-Када је било Европско првенство у Београду 2016. Савез је најпре планирао да отвори само први прстен Арене, а онда је накнадно отварао други и трећи када је видео колико је интересовање. Учествовао сам на безброј турнира, а трибине су увек пуне у завршници, некда и током целог такмичења, а реч је о аматерским турнирима, дакле људи воле футсал. Мислим да треба усмерити фокус на млађе категорије, као што сам рекао, покренути школе футсала и промовисати игру међу најмлађима. Као динамичан, интересантан спорт овај наш има потенцијал да привуче пажњу свих. Када се створи таква база имамо квантитет из којег се гради квалитет, уз континуитет успеха.

Финци изузетни
Србија је близу пласмана на нови Мондијал. Литванија ће наредне 2021. године, у септембру, угостити најбоље селекције света, а од места у бившој совјетској републици нашу репрезентацију дели бараж меч, али са изузетно незгодним ривалом, Финском, крајем ове године.
-Изузетно тежак противник. То су момци који су изузетни напредовали и довољно је рећи да су у квалификационој групи са велесилама попут Португала и Италије били други, а прво место су изгубили у директном мечу са Португалцима где су водили 2:0 до 40 секунди пре краја. Наравно да имамо реалне шансе, али су потребне две одличне утакмице.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa