Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Уз обалу Саве ниче депонија?
ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗА НАШЕ НЕОДГОВОРНОСТИ ПРЕМА ПРИРОДИ

Уз обалу Саве ниче депонија?

Делује да полако али сигурно на обали Сава ниче дивља депонија и директно уз пут који води до ка викенд насељу. За сада још нема много ђубрета, сем шута, али не мора да значи да се неће појавити. Виде се трагови рада озбиљне машине, па се једном од пролазника учинило да ће на том месту ускоро да крене изградња неке викендице
Град Шабац има ту срећу да има реку и то праву, велику реку Сава. За разлику од многих градова који имају реке, Шапчани своју реку воле, труде се да је чувају, уживају у њој, чак имамо и погон за пречишћавање отпадних вода тако да у нашу реку не изливамо фекалије о остало ђубре, већ чисту прерађену воду. Сава је, са друге стране, све нас научила да је поштујемо.
Проблем је што увек постоје људи који не маре за реку, не маре ни за друге људе, не маре ни за кога и ни за шта. Тако се деси и да Сава буде на удару неодговорних људи. Непосредно подно старог моста неко је узурпирао обалу са шабачке стране са још нејасним мотивима. На први поглед делује да полако али сигурно на обали Сава ниче дивља депонија и директно уз пут који води до ка викенд насељу. За сада још нема много ђубрета, сем шута, али не мора да значи да се неће појавити. Виде се трагови рада озбиљне машине, па се једном од пролазника учинило да ће на том месту ускоро да крене изградња неке викендице.
Шта год да јесте, надлежне службе би требало да предузму мере из своје надлежности.
У Србији тренутно постоји 17 рибарских подручја која на управљање добијају јавна предузећа или приватне фирме специјализоване за ту делатност. Када је реч о подручју које нас занима, посао на тендеру је добило предузеће Cassini fishing из Ариља. Њихов посао је, углавном, да воде рачуна о реци, а ту спада и контрола риболова. У контакту са том фирмом добили смо информацију да они немају никакву надлежност по питању ницања дивље депоније или изградње викендица.
- Када је реч о дивљој депонији, то би морало да се види са Јавно-комуналним предузећем, али ако је реч о изградњи викендице на дивље, онда би морала да реагује грађевинска инспекција. Ми, на жалост, немамо надлежности по том питању, али свакако ћемо обратити пажњу на овај проблем о којем сте нас информисали и покушаћемо и са своје стране да алармирамо надлежне органе - речено нам је у фирми Cassini fishing.
Пошто је, за сада, „намена“ онога што смо имали прилике да видимо, нејасна, још не знамо коме да се обратимо по овом питању. Више него добро, било би да обала Сава не постане место за одлагање смећа. Толико ваљда можемо да будемо одговорни према себи и природи.

Зарада од дозвола
Највећи део система чувања и управљања водама се финансира од продатих дозвола риболовцима. Према информацијама са терена, рибарење на црно је у доброј мери сузбијено захваљујући контроли. Када је реч о средствима која стоје на располагању, захваљујући издавању дозвола, за на пример 3.000 продатих дозвола, фирма која управља подручјем може да добије 18 милиона динара, од чега се одузима ПДВ и 10 одсто колико оде на разне таксе.
Н. К.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa