Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Све радње у складу са законом
Васић одговорио Бирманчевићу

Све радње у складу са законом

За град Шабац 100 бирачких места по 2.000 динара то је укупно 200.000,00 динара. Имамо и решење као доказ из кога се види да није реч о 15 лица која су добила по 200.000 динара, него је реч о 16 лица која су укупно добила 200.000,00 динара, у распону од 5.000 до 30.000 динара, зато што је прописано републичком одлуком
Начелник Градске управе Милан Васић, одговорио је на питања повереника Српске напредне странке у Шапцу Бобана Бирманчевића, које је на недавној конференцији за новинаре захтевао одговор, на то ко је овластио начелника Градске управе и зашто је извршио уплату по 200.000,00 динара за 15 лица која су учествовала у организацији избора у Шапцу одржаних 21.јуна.
У складу са тачком 8 Oдлуке о накнадама материјалним и другим трошковима за спровођење избора за народне посланике, запосленима у Градској управи ангажованим на пословима спровођења избора за народне посланике припада накнада за рад. Висину накнаде одређује Начелник градске управе решењем, а према оствареном увиду у сложеност, обим и квалитет обављених послова. Ови послови су организациони и стручни, финансијски, административно технички и други. Ове накнаде исплаћује републичка изборна комисија, а износ средстава који по овом основу добија град од републике је производ броја брирачких места на територији гарада и износи 2.000 динара по бирачком месту.
- Дакле, за град Шабац 100 бирачких места по 2.000 динара то је укупно 200.000,00 динара. Имамо и решење као доказ из кога се види да није реч о 15 лица која су добила по 200.000 динара, него је реч о 16 лица која су укупно добила 200.000,00 динара, у распону од 5.000 до 30.000 динара, зато што је прописано републичком одлуком. Републичка изборна комисија је пребацила та средства- појаснио је Васић и додао републичке изборе нису бојкотовали нити то могу да учине Градска управа, нити Градска изборна комисија. Изборе су бојкотовале поједине политичке странке и грађани који нису изашли на изборе. Градска управа је активно у техничком, административном и организационом погледу организовала и спровела све изборне радње у складу са изборним законима и одлуком о кординираном спровођењу расписаних за 26. априла 2020. године који су касније одложени за 21. јун. Управо из ових разлога, не да није бојкотовала, него је Градска управа активно учествовала у спровођењу избора и у том погледу припада ова накнада у укопном износу од 200.000,00 динара.
На питање Бирманчевића „да ли се међу лицима која су одређена за праћење републичких и локалних избора налази и лице које је запослено као возач у Градској управи Шабац, Васић је одговорио
-Не ради се о праћењу републичких нити локалних избора. Сва лица чија се имена налазе у ова два решења су запослена у Градској управи града Шапца, што је прописано одлуком о накнадама материјалним и другим трошковима за спровођење избора за народне посланике.
Међу наведеним лицима су два возача запослена у Градској управи града Шапца, а један од њих је и возач градоначелника. Он је такође пружао помоћ при копирању и паковању изборног маретијала, вршио превоз истог, обављао послове превоза радног тела до бирачких места у току трајања изборног дана и ноћи и за то добио накнаду од 5.000 динара. Не зато што је возач градоначелника, него зато што је обављао послове везане за изборе- објаснио је Васић.
Васић је навео да је Бирманчевић поменуо да за ова лица није спроведен конкурс.
-Још једном напомињем да је републичком одлуком прописано да наведене послове треба да обављају запослени у Градској управи, који иначе раде управо те послове. Под тим се подразумева организационе, стручне, финансијске административно техничке и друге. То тако код нас и јесте- закључио је Васић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa