Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
АМБРОЗИЈA ШТЕТИ ЗДРАВЉУ

Механика и хемија

Ова коровска врста се налази у фази цветања. Коров причињава економске штете у гајеним културама, али такође изазива и здравствене сметње код осетљивих особа у виду алергијских реакција дисајних путева, зато је сузбијање овог корова обавезно, па у том смислу препоручујемо механичке или хемијске мере борбе
На подручју деловања ПССС Шабац на пољопривредном и непољопривредном земљишту (више локација), регистрована је повећана закоровљеност амброзијом (Ambrosia artemisiifolia). Овај коров је регистрован у гајеним културама (ратарским и воћарским) и на необрађеном земљишту поред путева , обала канала. На 1 м2 регистровали смовише стотина биљака корова амброзије.

Ова коровска врста се налази у фази цветања. Коров причињава економске штете у гајеним културама, али такође изазива и здравствене сметње код осетљивих особа у виду алергијских реакција дисајних путева, зато је сузбијање овог корова обавезно, па у том смислу препоручујемо механичке или хемијске мере борбе:

1. Механичке - препорука је да се биљке чупају са кореном пре сезоне цветања то је почетком јуна месеца, док се касније обавља косибда најмање да је биљка 5 цм од површине земље. Амброзија расте на некултивисаном земљишту па је уређење земљишта веома битано у сузбијању овог корова.

2. Хемијске – за веће површине користе се хербициди, а избор препарата зависи од тога где је амброзија регистрована. На непољопривредним површинама поред путева и пруга препоручујемо тоталне хебициде: а.м. глифосат ( препарати –Глифосав 480-СЛ, Агрототал, Глифогал, Роундап у количини 3-12 л/ха).
На пољопривредном земљишту под усевом такође се мора вршити сузбијање и то сада само чупање целих биљака.
Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa