Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Важно је да се живот  у граду одвија неометано
МИЛАН ВАСИЋ, НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ

Важно је да се живот у граду одвија неометано

Две ствари обележавају тренутак у ком живимо. Једна је чињеница да избори у Шапцу нису завршени, друга је коронавирус. Градска управа и институције морају да функционишу на најбољи могући начин како би се живот одвијао неометано, у што је могуће већој мери. Трудимо да тако буде - истиче Васић
Градска управа чини све што је у њеној моћи и надлежности да се живот у граду одвија неометано у што је могуће већој мери у ова тешка времена, каже за Глас Подриња Милан Васић, начелник Градске управе.
Према његовим речима, две су важне ствари када је функционисање града у питању.
- Две ствари обележавају тренутак у ком живимо. Једна је чињеница да избори у Шапцу нису завршени, друга је коронавирус. Градска управа и институције морају да функционишу на најбољи могући начин како би се живот одвијао неометано, у што је могуће већој мери. Трудимо да тако буде - истиче Васић.
Он додаје да је најважнија, ипак, борба за здравље људи.
- Да бисмо могли да предузмемо све неопходне мере у борби са коронавирусом, 3. јула смо прогласили ванредну ситуацију. Нешто раније, 27. јуна Градски штаб за ванредне ситуације донео је закључак којим смо наложили спровођење и контролу спровођења свих мера и препорука републичког Кризног штаба, а на основу обавештења које нам је само дан раније упутио Завод за јавно здравље града Шапца - напомиње начелник Градске управе.
Васић на тај начин демантује нападе локалних функционера Српске напредне странке да градска власт није на време предузела потребне мере, као и да је закаснила са увођењем ванредне ситуације десет дана.
- То су бесмислене оптужбе, нарочито ако имамо у виду чињенице. Све мере које је прогласио републички кризни штаб ми смо спроводили, што се види из докумената. Представници свих институција у граду, привреде, па у крајној мери и сами грађани, знају да ли смо их, када и на који начин обавестили о обавези спровођења мера и препорука републичког кризног штаба. Када је реч о ванредној ситуацији, подсећам да представници Завода нису присуствовали седници Штаба за ванредне ситуације када се разматрало увођење исте, мада су били упознати са дневним редом те седнице. Рекоше да су имали друга посла тог дана. Директор болнице је на тој седници био уздржан по питању увођења ванредне ситуације, а одборници СНС нису гласали за увођење ванредне ситуације на седници градске Скупштине која је потом одржана. Оптуживали су нас тада да смо измислили ванредну ситуацију и епидемију коронавируса у нашем граду. Сада кажу да је ванредну ситуацију требало увести раније. Све наведено доста говори о њима и њиховим нападима - наглашава Васић.
Када је реч о мерама које је су спроведене, као једну од најважнији ствари, Васић наводи да је Град успео да обезбеди ПЦР тестове када их нигде није било.
- Наставили смо са свакодневном дезинфекцијом града. Поставили смо на 11 пунктова канистере са дезинфекционим средством. Све градске службе су ангажоване и на додатним активностима како би се заштитило здравље људи. На дневном нивоу се обављају послови надзора, што је веома важно у време епидемије. За један дан смо обавили све што је било потребно како би се омогућио почетак рада привремене Ковид болница у сали Економске школе, када нам се премијерка обратила - наставља Васић.
Оно што посебно наглашава начелник Градске управе јесте да се у целој ситуацији посебно водило рачуна о томе да привредни живот не буде заустављен.
- Нарочито смо се ангажовали да помогнемо онима који су претрпели највише губитака у време епидемије коронавируса. Први смо у Србији ослободили угоститеље од обавезе плаћања закупа летњих башти и дозволили им да баште прошире како би се могли придржавати прописаних мера. Наши угоститељи су први у Србији добили визире за запослене и апелујемо да их користе - закључио је Васић.
Свакако да је најважније да се ситуација са коронавирусом у Шапцу смирује и то је вест коју посебно истиче наш саговорник. Свима је циљ, како каже, да што пре прође епидемија и да се вратимо нормалним животима.

Биће дана за политику
Седам дана по укидању ванредне ситуације у Шапцу требало би да буду поновљени избори на 27 бирачких места. На наше питање о изборима, Васић одговара да се у овом тренутку о изборима не размишља, јер је у току борба за здравље људи и против коронавируса.
- Биће времена за политику. Сада је најважније да се изборимо са епидемијом - поручује Васић.


Ограничен број странака у згради Градске управе
Када је реч о функционисању Градске управе, Васић напомиње да су и у том сегменту предузете све мере заштите.
- На уласку у зграду Управе постављен је дезинфекциони тунел. Немогуће је ући без маске, а свакоме се на улазу мери температура. Ограничен је број странака које улазе у зграду. Позивали смо и позивам и овом приликом суграђане, да све што могу обаве телефонским или електронским путем. Чинили смо и чинимо све како би грађани могли да заврше своје обавезе, а да смањимо ризик по здравље како грађана тако и запослених у Управи - каже Васић.


Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa