Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Благи пораст броја оболелих
Редовна конференција за медије о
епидемиолошкој ситуацији у граду

Благи пораст броја оболелих

Протеклог уторка на територији града Шапца забележено је још 11 случајева позитивних на инфекцију ковид 19. У ОБ Шабац налази се 133 пацијента. Два лица се налазе на респиратору. Забележен је још један смртни случај
-У понедељак се у Ковид 19 амбуланту јавило 158 пацијената. 34 лица су се јавила са симптомима сумњивим на вирус Ковид 19 док су остали били контролни прегледи. Јуче је одрађено је 97 ПСР тестова и 16 серолошких тестова – каже директорка Дома здравља докторка Јасмина Станковић и додаје да су узорци за ретестирање од претходних дана послати у Националну референтну лабораторију и да се очекују резултати.
Како каже командант Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић ово је изненађујући број новооболелих.
-У ритму у који смо ушли у последњих седам дана и којим се смањивао број новооболелих, било је за очекивати да за наредне две до три седмице дођемо на ниво у коме, у договору са Кризним штабом Владе РС, можемо разговарати о наредним корацима. Међутим, у уторак смо имали 11 позитивних, што је потпуно изненађујући број за све нас – истакао је Зеленовић.
Командант градског штаба наводи да не може да се забрани људима да иду на базене у околне општине у којима је такође уведена ванредна ситуација. Како он каже, има утисак да ће се овај број оболелих повећати, а то је забрињавајуће.
-Апеловао сам на Кризни штаб као и на ЗЗЈЗ да се на територији њихове надлежности, а то је Мачвански округ примењују исте мере које се примењују и у граду Шапцу а то значи да не раде базени. У уредби Кризног штаба Владе Републике Србије пише да на територијама локалних самоуправа где је проглашена ванредна ситуација не раде базени.
Истакао је да се о укидању ванредне ситуације може разговарати тек онда када не буде било новооболелих.
У протекла 24 сата на територији нашег града контролисано је 261 лице у самоизолацији а од тога седам ненајављених одлазака на адресу. Начелник Градске управе Милан Васић додаје није било основа за покретање кривичних поступака.
-На друштвеним мрежама и конференцијама за штампу повереника Српске напредне странке поново се отворило питање да ли је градски Штаб на време увео и донео одлуку о увођењу ванредне ситуације у граду Шацу. Чини ми се да смо негде разрешили дилему да ли смо поступали по дописама ЗЗЈЗ и какве су се мере примењивале у граду. Оно што ја желим да поручим и кажем са овог места је након дописа ЗЗЈЗ од 26. јуна где нас упозоравају на повећање броја позитивних и предлажу мере које је неопходно увести ми смо већ 27. јуна донели закључак и уградили све те мере у свој обавезујући закључак и наложили контролу тих мера – рекао је Васић и додао да је на седници градске скупштине на којој се разматрало увођење ванредног стања директор ОБ, као представник СНС био уздржан.
-Сада нас оптужују да нисмо на време прогласили ванредну ситуацију а нису гласали за ту одлуку. Мислим да ове цифре и последње време говоре да смо донели добру одлуку и да смо применили добре мере.

Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa